Małpi chleb

decomorreno
Małpi chleb

1

0 / 0

Małp chleb - brzmi zabawnie? Jeszcze więcej radości przynosi degustacja tego niezwykle smacznego ciasta! Bardzo prosty i efektowny przepis - wystarczą trzy godziny. Aby upiec ciasto, potrzebne będą następujące składniki: mąka tortowa, drożdże suszone, masło, mleko, cukier oraz sól.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g kakao decomorreno

7 g drożdże suszone

230 g masło

350 mleko

310 g cukier

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Wysmaruj masłem formę do pieczenia babki.

2

Ciepłe mleko (250ml) wymieszaj z cukrem(60g) oraz drożdżami.

3

Dodaj mąkę, kakao(2 łyżeczki),roztopione i ostudzone masło (120g) oraz sól. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.

4

Wyrobione ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

5

Wymieszaj cukier(200g) z kakao(2 łyżeczki) do obtoczenia.

6

Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na kwadrat.

7

Kwadrat z ciasta pokrój na małe kwadraciki, następnie uformuj kulki. Każdą kulkę obtocz w roztopionym maśle oraz w mieszance cukru i kakao.

8

Wypełnioną ciastem formę, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.

9

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

10

Ciasto piecz przez około 40 -50 minut, aż będzie przypieczone z wierzchu.

11

Po upieczeniu odłóż na 10-15 minut formę z ciastem, następnie przełóż ją na paterę/talerz.

12

Ciasto możesz polać dodatkowo polewą kakaową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły