Małe tarty z jabłkami i miękką bezą

Lubella
Małe tarty z jabłkami i miękką bezą

2

0 / 0

Małe tarty z jabłkami i miękką bezą to pyszny i łatwy deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Kruche ciasto, soczyste jabłka i słodka beza to świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania i święta.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

125 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

2 łyżka woda lodowata

2 łyżka płatki migdałów

Nadzienie

4 szt. jabłka

1 łyżka masło

3 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

Beza

3 szt. białka

1 szczyp. sól

150 g cukier drobny

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i żółtko. Zagniataj szybko, dodając lodowatą wodę, aż do uzyskania jednorodnej kuli ciasta. Schłodź w lodówce przez 30 minut.

2

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep formy do tart (średnica 8–10 cm).

3

Nakłuj spód widelcem i piecz z obciążeniem np. fasolą przez 15 minut, a następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia, aż się zarumieni.

4

Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i podduś na patelni z masłem, cukrem i cynamonem, aż zmiękną i odparuje nadmiar soków. Ostudź.

5

Nałóż nadzienie z jabłek na upieczone spody tart.

6

Przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier i ubijaj, aż do uzyskania lśniącej, gęstej piany.

7

Nałóż bezę na tarty, używając szprycy.

8

Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 15–20 minut, aż beza lekko się zrumieni.

9

W międzyczasie upraż płatki migdałowe na suchej patelni na złoty kolor.

10

Posyp gotowe tarty prażonymi migdałami.

11

Podawaj lekko ostudzone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły