Małe tarty z jabłkami i miękką bezą

Lubella

Małe tarty z jabłkami i miękką bezą to pyszny i łatwy deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Kruche ciasto, soczyste jabłka i słodka beza to świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania i święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Małe tarty z jabłkami i miękką bezą to pyszny i łatwy deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Kruche ciasto, soczyste jabłka i słodka beza to świetny wybór na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania i święta.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
125 g masło
50 g cukier puder
1 szt. żółtko
2 łyżka woda lodowata
2 łyżka płatki migdałów
Nadzienie
4 szt. jabłka
1 łyżka masło
3 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
Beza
3 szt. białka
1 szczyp. sól
150 g cukier drobny
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i żółtko. Zagniataj szybko, dodając lodowatą wodę, aż do uzyskania jednorodnej kuli ciasta. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep formy do tart (średnica 8–10 cm).
Nakłuj spód widelcem i piecz z obciążeniem np. fasolą przez 15 minut, a następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia, aż się zarumieni.
Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i podduś na patelni z masłem, cukrem i cynamonem, aż zmiękną i odparuje nadmiar soków. Ostudź.
Nałóż nadzienie z jabłek na upieczone spody tart.
Przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier i ubijaj, aż do uzyskania lśniącej, gęstej piany.
Nałóż bezę na tarty, używając szprycy.
Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 15–20 minut, aż beza lekko się zrumieni.
W międzyczasie upraż płatki migdałowe na suchej patelni na złoty kolor.
Posyp gotowe tarty prażonymi migdałami.
Podawaj lekko ostudzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.