Makowiec pistacjowy

Lubella
Makowiec pistacjowy

0

0 / 0

Makowiec pistacjowy to nowoczesna odsłona tradycyjnej wersji, który zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z wilgotną masą makową i kremem pistacjowym idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy popołudniową kawę.

10

Składniki

160 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

25 g drożdże świeże

500 g mąka pszenna lubella

100 g cukier trzcinowy

250 ml mleko

100 g masło

2 szt. jaja

1 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. sól

500 g masa makowa

200 g krem pistacjowy

Przygotowanie


1

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru i pozostaw na 10 minut, aby rozczyn wyrósł.

2

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier trzcinowy, sól i cynamon.

3

Do suchych składników wlej rozczyn z drożdżami, dodaj roztopione masło i wbij jajka.

4

Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt.

6

Posmaruj ciasto połową kremu pistacjowego, następnie równomiernie rozłóż masę makową na całej powierzchni ciasta.

7

Zwiń ciasto w roladę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8

Odstaw roladę na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.

9

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35–40 minut, aż ciasto się zrumieni.

10

Ostudzone ciasto posmaruj pozostałym kremem pistacjowym. Możesz dodatkowo ozdobić wierzch obranymi pistacjami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły