Makowiec pistacjowy
Lubella
Makowiec pistacjowy to nowoczesna odsłona tradycyjnej wersji, który zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z wilgotną masą makową i kremem pistacjowym idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy popołudniową kawę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makowiec pistacjowy to nowoczesna odsłona tradycyjnej wersji, który zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z wilgotną masą makową i kremem pistacjowym idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy popołudniową kawę.
10
Składniki
160 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
25 g drożdże świeże
500 g mąka pszenna lubella
100 g cukier trzcinowy
250 ml mleko
100 g masło
2 szt. jaja
1 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. sól
500 g masa makowa
200 g krem pistacjowy
Przygotowanie
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru i pozostaw na 10 minut, aby rozczyn wyrósł.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier trzcinowy, sól i cynamon.
Do suchych składników wlej rozczyn z drożdżami, dodaj roztopione masło i wbij jajka.
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt.
Posmaruj ciasto połową kremu pistacjowego, następnie równomiernie rozłóż masę makową na całej powierzchni ciasta.
Zwiń ciasto w roladę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw roladę na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35–40 minut, aż ciasto się zrumieni.
Ostudzone ciasto posmaruj pozostałym kremem pistacjowym. Możesz dodatkowo ozdobić wierzch obranymi pistacjami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.