Majonez wegański

EkspertOdKuchni
Majonez wegański

0

0 / 0

Wegański majonez to doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która łączy mleko roślinne, musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i sok z cytryny. Idealnie sprawdzi się do sałatek, kanapek, jajek, wrapów, burgerów lub dań na zimno.

7

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g mleko roślinne

1 łyżka musztarda

1 łyżka ocet jabłkowy

0.25 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz

250 ml olej roślinny

0.50 szt. cytryna

Przygotowanie


1

W blenderze lub malakserze umieść mleko roślinne, musztardę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Zblenduj składniki przez kilka sekund, aby dobrze się połączyły.

2

Następnie, stopniowo dodawaj olej roślinny, wlewając go cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając składniki w blenderze. Kontynuuj mieszanie i dodawanie oleju, aż majonez zacznie gęstnieć i uzyska jednolitą konsystencję.

3

Gdy majonez jest gotowy, dodaj sok z połowy cytryny i jeszcze raz krótko blenduj, aby wszystko się dobrze połączyło.

4

Spróbuj majonezu i dostosuj smak, dodając więcej soli, pieprzu lub cytryny, jeśli to konieczne.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2350

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

253

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły