Majonez wegański
EkspertOdKuchni
Wegański majonez to doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która łączy mleko roślinne, musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i sok z cytryny. Idealnie sprawdzi się do sałatek, kanapek, jajek, wrapów, burgerów lub dań na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2350
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
253
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegański majonez to doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która łączy mleko roślinne, musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i sok z cytryny. Idealnie sprawdzi się do sałatek, kanapek, jajek, wrapów, burgerów lub dań na zimno.
7
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g mleko roślinne
1 łyżka musztarda
1 łyżka ocet jabłkowy
0.25 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
250 ml olej roślinny
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
W blenderze lub malakserze umieść mleko roślinne, musztardę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Zblenduj składniki przez kilka sekund, aby dobrze się połączyły.
Następnie, stopniowo dodawaj olej roślinny, wlewając go cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając składniki w blenderze. Kontynuuj mieszanie i dodawanie oleju, aż majonez zacznie gęstnieć i uzyska jednolitą konsystencję.
Gdy majonez jest gotowy, dodaj sok z połowy cytryny i jeszcze raz krótko blenduj, aby wszystko się dobrze połączyło.
Spróbuj majonezu i dostosuj smak, dodając więcej soli, pieprzu lub cytryny, jeśli to konieczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2350
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
253
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.