Letnia tarta z rabarbarem

decomorreno
Letnia tarta z rabarbarem

0

5 / 1

Jak zrobić najpopularniejsze ciasto kuchni francuskiej w słodko-kwaśnej odsłonie? Skorzystaj z naszego przepisu na tartę z rabarbarem, która jest przepyszna! Połączenie kruchego ciasta i budyniu, rozpływa się w ustach :)

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

220 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g kakao decomorreno

80 g cukier puder

1 szczyp. sól

120 g masło

2 szt. jaja kurze całe

450 mleko

50 g budyń

70 g cukier brązowy

500 g rabarbar

35 g cukier

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem pudrem i szczyptą soli.

2

Dodaj zimne posiekane masło i rozcierając w palcach połącz. Dodaj jajka i zagnieć gładkie ciasto, będzie dosyć luźne. Przełóż je na folię spożywczą i owiń, włóż do lodówki.

3

Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż do formy na tarte i wyrównaj brzegi. Następnie włóż do zamrażarki, na co najmniej 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 C.

4

Spód wyjmij z zamrażarki i nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub ryżem. Piecz przez 10 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 5 minut.

5

W tym czasie przygotuj budyń, 2/3 mleka podgrzej, w pozostałej części rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier. Gdy mleko się podgrzeje dodaj wymieszany budyń i energicznie mieszając doprowadź do zagotowania, aż budyń zgęstnieje.

6

Przelej budyń na spód i podpiecz przez kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj rabarbar – umyj i pokrój na podobnej wielkości romby. Ułóż na desce wzór, aby łatwiej było go przełożyć na ciasto. Po przełożeniu go na tarte, posyp wierzch cukrem i piecz jeszcze przez 35 minut.

7

Przed podaniem możesz posypać ciasto dodatkowo owocami -np. jagodami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły