Letnia tarta z rabarbarem
decomorreno
Jak zrobić najpopularniejsze ciasto kuchni francuskiej w słodko-kwaśnej odsłonie? Skorzystaj z naszego przepisu na tartę z rabarbarem, która jest przepyszna! Połączenie kruchego ciasta i budyniu, rozpływa się w ustach :)
0
5 / 1
Jak zrobić najpopularniejsze ciasto kuchni francuskiej w słodko-kwaśnej odsłonie? Skorzystaj z naszego przepisu na tartę z rabarbarem, która jest przepyszna! Połączenie kruchego ciasta i budyniu, rozpływa się w ustach :)
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
220 g mąka lubella puszysta tortowa
30 g kakao decomorreno
80 g cukier puder
1 szczyp. sól
120 g masło
2 szt. jaja kurze całe
450 mleko
50 g budyń
70 g cukier brązowy
500 g rabarbar
35 g cukier
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem pudrem i szczyptą soli.
Dodaj zimne posiekane masło i rozcierając w palcach połącz. Dodaj jajka i zagnieć gładkie ciasto, będzie dosyć luźne. Przełóż je na folię spożywczą i owiń, włóż do lodówki.
Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż do formy na tarte i wyrównaj brzegi. Następnie włóż do zamrażarki, na co najmniej 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Spód wyjmij z zamrażarki i nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub ryżem. Piecz przez 10 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 5 minut.
W tym czasie przygotuj budyń, 2/3 mleka podgrzej, w pozostałej części rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier. Gdy mleko się podgrzeje dodaj wymieszany budyń i energicznie mieszając doprowadź do zagotowania, aż budyń zgęstnieje.
Przelej budyń na spód i podpiecz przez kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj rabarbar – umyj i pokrój na podobnej wielkości romby. Ułóż na desce wzór, aby łatwiej było go przełożyć na ciasto. Po przełożeniu go na tarte, posyp wierzch cukrem i piecz jeszcze przez 35 minut.
Przed podaniem możesz posypać ciasto dodatkowo owocami -np. jagodami.