Lemoniada rabarbarowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Lemoniada rabarbarowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713342946889.jpg&w=3840&q=75)
Lemoniada rabarbarowa to orzeźwiający napój przygotowany z soczystego rabarbaru i świeżych cytryn, który skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej lemoniady, która idealnie sprawdzi się na letnie pikniki, przyjęcia w ogrodzie lub po prostu jako uzupełnienie codziennego posiłku. Całość można serwować z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub limonki.
0
0 / 0
Lemoniada rabarbarowa to orzeźwiający napój przygotowany z soczystego rabarbaru i świeżych cytryn, który skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej lemoniady, która idealnie sprawdzi się na letnie pikniki, przyjęcia w ogrodzie lub po prostu jako uzupełnienie codziennego posiłku. Całość można serwować z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub limonki.
4
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szt. łodyga rabarbaru
2 łyżka miód
2 l woda
3 szt. cytryna
Przygotowanie
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku zagotuj 2 litry wody.
Dodaj pokrojony rabarbar do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż rabarbar zmięknie.
Odcedź napój przez sitko, pozostawiając tylko płyn (ugotowany rabarbar możesz wykorzystać do przygotowania deserów, racuchów, bułeczek, ciast lub innych domowych wypieków).
Dodaj sok z cytryn i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Schłódź lemoniadę w lodówce przez około 1-2 godziny.