Lemoniada rabarbarowa

EkspertOdKuchni
Lemoniada rabarbarowa

0

0 / 0

Lemoniada rabarbarowa to orzeźwiający napój przygotowany z soczystego rabarbaru i świeżych cytryn, który skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej lemoniady, która idealnie sprawdzi się na letnie pikniki, przyjęcia w ogrodzie lub po prostu jako uzupełnienie codziennego posiłku. Całość można serwować z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub limonki.

4

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. łodyga rabarbaru

2 łyżka miód

2 l woda

3 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2

W rondelku zagotuj 2 litry wody.

3

Dodaj pokrojony rabarbar do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż rabarbar zmięknie.

4

Odcedź napój przez sitko, pozostawiając tylko płyn (ugotowany rabarbar możesz wykorzystać do przygotowania deserów, racuchów, bułeczek, ciast lub innych domowych wypieków).

5

Dodaj sok z cytryn i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

6

Schłódź lemoniadę w lodówce przez około 1-2 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

69

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły