Lekka babka cytrynowa
ja_frida
Lekka jak chmurka babka wielkanocna o smaku cytrynowym. U nas obowiązkowo na świątecznym stole co roku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
633
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekka jak chmurka babka wielkanocna o smaku cytrynowym. U nas obowiązkowo na świątecznym stole co roku.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
8 szt. jaja l
300 g mąka pszenna tortowa lubella
250 g cukier
1 szkl. olej
1 szt. cytryna
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać na sitku mąkę, dodać do mąki proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę (kilka minut), powoli dodawać cukier (po łyżce) ubijając cały czas. Potem dodawać żółtka (po jednym) cały czas miksując masę. Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując. Wszystkie składniki trzeba dodawać powoli, cały czas miksując.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę cytryny i sok dodać delikatnie do masy - wymieszać. Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut. Można też piec w podłużnych blaszkach (takich pasztetowych). Porcja na dużą formę do baby albo dwie podłużne blaszki pasztetowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
633
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.