Lekka babka cytrynowa

ja_frida
Lekka babka cytrynowa

0

0 / 0

Lekka jak chmurka babka wielkanocna o smaku cytrynowym. U nas obowiązkowo na świątecznym stole co roku.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

8 szt. jaja l

300 g mąka pszenna tortowa lubella

250 g cukier

1 szkl. olej

1 szt. cytryna

2 łyżeczka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać na sitku mąkę, dodać do mąki proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę (kilka minut), powoli dodawać cukier (po łyżce) ubijając cały czas. Potem dodawać żółtka (po jednym) cały czas miksując masę. Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując. Wszystkie składniki trzeba dodawać powoli, cały czas miksując.

2

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę cytryny i sok dodać delikatnie do masy - wymieszać. Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość.

3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut. Można też piec w podłużnych blaszkach (takich pasztetowych). Porcja na dużą formę do baby albo dwie podłużne blaszki pasztetowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły