Kuskus z grillowanymi warzywami

uwielbiampl
Kuskus z grillowanymi warzywami

2

0 / 0

Wywodzący się z krajów Maghrebu kuskus to lekkie i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad bądź kolacja. Nasz przepis to idealny składnik pożywnej diety wegetariańskiej. Sprawdź pomysł na kuskus z grillowanymi warzywami (m.in. papryką żółtą i czerwoną, cukinią, pomidorem i bakłażanem).

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz kolorowy

2 łyżecz. zioła prowansalskie

1 szkl. kasza kuskus

1 szt. cukinia

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

2 szt. pomidor

1 szt. bakłażan

1 szt. cebula czerwona

1 szt. czosnek

1 łyżka oliwa

0.50 łyżecz. sól morska

0.50 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Kuskus gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2

Cukinie, bakłażana, cebule i pomidory kroimy w grube plastry, paprykę w paski.

3

Warzywa zalewamy łyżką oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, zioła i sok z cytryny. Przyprawiamy pieprzem.

4

Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

5

Warzywa grillujemy przez około godzinę.

6

Podajemy z kuskusem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

378

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły