Kurczak w sosie prowansalskim

m7
Kurczak w sosie prowansalskim

2

3.5 / 105

Pyszny i szybki sos. Łatwy w przygotowaniu.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 śmietana 18%

100 woda

2 szczyp. szałwia

2 szczyp. kurkuma

2 szczyp. papryka czerwona słodka

2 szczyp. tymianek

2 szczyp. rozmaryn

2 szczyp. cząber

2 szczyp. szałwia

400 g pierś kurczaka

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Kroimy pierś z kurczaka w paski.

2

Podsmażamy na patelni, aż mięso zbieleje.

3

Dodajemy 3 łyżki stołowe oleju i podsmażamy, aż zrobi się złociste.

4

Mieszamy zioła ze śmietaną.

5

Dodajemy śmietanę 250 ml śmietany i 100 ml wody.

6

Tak wymieszaną z ziołami dolewamy do mięsa.

7

Zioła dodajemy po dwie szczypty papryki słodkiej, oregano, szałwii, kurkumy, tymianku oraz rozmarynu i cząbru i bazylii.

8

Mieszamy i podsmażamy. Dosalamy i smażymy około 10 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

9

Gotowe - Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły