Kurczak w sosie prowansalskim

m7
Kurczak w sosie prowansalskim

2

3.5 / 105

Kurczak w sosie prowansalskim to lekkie, a jednocześnie pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodzinie. Świetnie komponuje się z ryżem, makaronem lub pieczywem. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych połączeń smakowych i tych, którzy cenią sobie dania w stylu francuskim. Życzymy smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 ml śmietana 18%

400 g pierś kurczaka

100 ml woda

1 łyżecz. szałwia

0.50 łyżecz. kurkuma

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

0.50 łyżecz. tymianek

0.50 łyżecz. rozmaryn

0.50 łyżecz. cząber

0.50 łyżecz. bazylia suszona

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry.

2

Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą.

3

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka.

4

Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko złociste.

5

Do mięsa dodaj suszoną szałwię, tymianek, rozmaryn, bazylię i cząber.

6

Wlej wodę, zamieszaj i duś pod przykryciem przez 3-4 minuty.

7

Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając.

8

Gotuj jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.

9

Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami dla dodatkowego aromatu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

389

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły