Kurczak w sosie prowansalskim

m7

Kurczak w sosie prowansalskim to lekkie, a jednocześnie pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodzinie. Świetnie komponuje się z ryżem, makaronem lub pieczywem. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych połączeń smakowych i tych, którzy cenią sobie dania w stylu francuskim. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.5 / 105
Kurczak w sosie prowansalskim to lekkie, a jednocześnie pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodzinie. Świetnie komponuje się z ryżem, makaronem lub pieczywem. To idealny wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych połączeń smakowych i tych, którzy cenią sobie dania w stylu francuskim. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 ml śmietana 18%
400 g pierś kurczaka
100 ml woda
1 łyżecz. szałwia
0.50 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
0.50 łyżecz. tymianek
0.50 łyżecz. rozmaryn
0.50 łyżecz. cząber
0.50 łyżecz. bazylia suszona
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry.
Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka.
Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko złociste.
Do mięsa dodaj suszoną szałwię, tymianek, rozmaryn, bazylię i cząber.
Wlej wodę, zamieszaj i duś pod przykryciem przez 3-4 minuty.
Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając.
Gotuj jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami dla dodatkowego aromatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.