Kurczak w sosie prowansalskim
m7
Pyszny i szybki sos. Łatwy w przygotowaniu.
2
3.5 / 105
Pyszny i szybki sos. Łatwy w przygotowaniu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 śmietana 18%
100 woda
2 szczyp. szałwia
2 szczyp. kurkuma
2 szczyp. papryka czerwona słodka
2 szczyp. tymianek
2 szczyp. rozmaryn
2 szczyp. cząber
2 szczyp. szałwia
400 g pierś kurczaka
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Kroimy pierś z kurczaka w paski.
Podsmażamy na patelni, aż mięso zbieleje.
Dodajemy 3 łyżki stołowe oleju i podsmażamy, aż zrobi się złociste.
Mieszamy zioła ze śmietaną.
Dodajemy śmietanę 250 ml śmietany i 100 ml wody.
Tak wymieszaną z ziołami dolewamy do mięsa.
Zioła dodajemy po dwie szczypty papryki słodkiej, oregano, szałwii, kurkumy, tymianku oraz rozmarynu i cząbru i bazylii.
Mieszamy i podsmażamy. Dosalamy i smażymy około 10 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Gotowe - Smacznego!