Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
malg
1
0 / 0
0
Wyjątkowe, pyszne ciasto. Doskonałe połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg rabarbar
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
50 dek. mąka lubella
10 dek. cukier puder
30 dek. masło
0.50 kg truskawki
Przygotowanie
1
Z mąki, cukru, masła, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 minut.
2
Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki i oprószamy cukrem.
3
Truskawki myjemy i suszymy.
4
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tarce ścieramy 2/3 przygotowanego ciasta.
5
Na ciasto kładziemy rabarbar.
6
Na rabarbar kładziemy truskawki i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.