Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974565984.jpeg&w=3840&q=75)
Wyjątkowe, pyszne ciasto. Doskonałe połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru.
1
0 / 0
Wyjątkowe, pyszne ciasto. Doskonałe połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg rabarbar
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
50 dag. mąka lubella
10 dag. cukier puder
30 dag. masło
0.50 kg truskawki
Przygotowanie
Z mąki, cukru, masła, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 minut.
Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki i oprószamy cukrem.
Truskawki myjemy i suszymy.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tarce ścieramy 2/3 przygotowanego ciasta.
Na ciasto kładziemy rabarbar.
Na rabarbar kładziemy truskawki i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.