Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

malg
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wyjątkowe, pyszne ciasto. Doskonałe połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg rabarbar

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

50 dag. mąka lubella

10 dag. cukier puder

30 dag. masło

0.50 kg truskawki

Przygotowanie


Z mąki, cukru, masła, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 40 minut.

Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki i oprószamy cukrem.

Truskawki myjemy i suszymy.

Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tarce ścieramy 2/3 przygotowanego ciasta.

Na ciasto kładziemy rabarbar.

Na rabarbar kładziemy truskawki i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły