Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

decomorreno
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

1

3.5 / 36

Szukasz inspirującego przepisu, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Poznaj przepis na kruche ciasteczka kakaowe w kształcie małych króliczków. Nie musisz być urodzonym cukiernikiem, aby go wykonać. Wystarczy jedynie godzina na przygotowanie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

415 g mąka lubella puszysta tortowa

60 g kakao decomorreno

230 g masło

200 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

240 g cukier puder

1 szt. białko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj następnie jajko oraz kakao.

2

Przesiej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

3

Wyrabiaj ciasto ręcznie, jeśli będzie zbyt suche możesz dodawać odrobinę wody po przez ugniatanie go zwilżonymi rękami. Z czasem zacznie być zwarte, w konsystencji dosyć twarde, na brzegach może lekko pękać.

4

Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj kawałek ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm.

5

Wykrawaj ciastka za pomocą foremki, ilość ciastek będzie zależała od wielkości foremki oraz grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka za pomocą łopatki do nakładania ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, (za pomocą rąk mogą się rozpadać).

6

Piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu pozostaw na blaszce aż lekko wystygną.

7

Przygotowanie lukru: Białko jaja utrzyj z cukrem pudrem. Przełóż do worka cukierniczego. Dekoruj ciastka według uznania. Możesz wykonać ogonki króliczków lub polukrować całą powierzchnię ciastka.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły