0

Składniki

Ciasto

60 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
415 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
230 Gramów
masło
200 Gramów
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szczypta
sól

Lukier

240 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
białko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj następnie jajko oraz kakao.
  2. Przesiej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
  3. Wyrabiaj ciasto ręcznie, jeśli będzie zbyt suche możesz dodawać odrobinę wody po przez ugniatanie go zwilżonymi rękami. Z czasem zacznie być zwarte, w konsystencji dosyć twarde, na brzegach może lekko pękać.
  4. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj kawałek ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3-4 mm.
  5. Wykrawaj ciastka za pomocą foremki, ilość ciastek będzie zależała od wielkości foremki oraz grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka za pomocą łopatki do nakładania ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, (za pomocą rąk mogą się rozpadać).
  6. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu pozostaw na blaszce aż lekko wystygną.
  7. Przygotowanie lukru: Białko jaja utrzyj z cukrem pudrem. Przełóż do worka cukierniczego. Dekoruj ciastka według uznania. Możesz wykonać ogonki króliczków lub polukrować całą powierzchnię ciastka.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz.

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz.

Kakaowe lodowe kanapki

Łatwy Do 2 godz.

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz.

Keks

Łatwy Do 3 godz.

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Łatwy Ponad 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!