Kruche bułeczki scones
Lubella
Scones to brytyjskie kruche bułeczki, które doskonale sprawdzają się jako słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty. Mają chrupiący wierzch i miękki środek, a dodatkowo są proste w przygotowaniu. Doskonale smakują z dżemem, masłem i śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Scones to brytyjskie kruche bułeczki, które doskonale sprawdzają się jako słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty. Mają chrupiący wierzch i miękki środek, a dodatkowo są proste w przygotowaniu. Doskonale smakują z dżemem, masłem i śmietaną.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
50 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
60 g masło
100 ml mleko
2 szt. jajko
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i palcami delikatnie rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajko i ekstrakt waniliowy.
Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj je, aż wszystko dokładnie się połączy.
Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie uformuj placek o grubości około 2 cm.
Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj kółka ciasta i układaj je na przygotowanej blasze. Posmaruj każdą bułeczkę mieszanką jajka i odrobiny mleka.
Piecz scones w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.