Kręgle wodne lub chrusty

m7
Kręgle wodne lub chrusty

1

0 / 0

Są smaczne i proste, a smakiem wynagrodzą trud włożony w wykonanie.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 wódka czysta

0.50 kg cukier puder

1.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna l

1.50 l olej

1 szkl. cukier

4 szt. jaja l

20 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Zagnieść ciasto i całe włożyć do letniej wody. Poczekać aż wypłynie na powierzchnie wody. Wyjąć i wyłożyć na stolnicę z mąką, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem na środku dziurki. (można też chrusty)

2

Piec w głębokim tłuszczu jak pączki.

3

Po upieczeniu na rumiano, wykładać na papierowe chusteczki i osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Można (ja to preferuję) zrobić lukier i oblać ciastka. A jeszcze ciekawiej wyglądają jeśli zrobić na nich paseczki z kakaowego lukru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły