Koszyczek z jajem!
KatarzynaLichosik
Koszyczek idealnie sprawdzi się jako prezent, dekoracja wielkanocnego stołu czy dodatek do porannej kawy. Aż szkoda jeść! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
18502
kcal
Białka
518
gram
Węglowodany
3783
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Koszyczek idealnie sprawdzi się jako prezent, dekoracja wielkanocnego stołu czy dodatek do porannej kawy. Aż szkoda jeść! :)
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 dag. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. mleko uht 3,2%
2 dag. świeże drożdże
0.33 szkl. cukier
1 szt. jaja kurze całe
0.25 kostka masło
0.10 dag. sól
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski wraz z pozostałymi składnikami (masło powinno być rozpuszczone). Na koniec dodać wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto wyjąć z miski na stolnicę - 3/4 ciasta rozwałkować na kwadrat i pokroić w paski (2 cm). Należy przygotować miskę (wielkość miski zależy od pożądanej wielkości koszyczka), od zewnątrz obłożyć ją folią aluminiową. Na odwróconą miskę układać paski ciasta, przeplatając co drugi (kształt kratki - będzie to dno koszyczka).
Z pozostałego ciasta zrobić dwa warkocze (jeden na pałąk, drugi na wykończenie brzegów koszyka).
Piec na złoty kolor. Aby koszyk miał odpowiedni kształt należy użyć do tego miski, najlepiej dwóch - (jedna miska to przygotowany wcześniej dół koszyczka, a na drugiej rozkładamy przez środek warkocz - będzie to rączka koszyka).
Po upieczeniu złączyć obie części wykałaczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
18502
kcal
Białka
518
gram
Węglowodany
3783
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka