Koszyczek z jajem!

KatarzynaLichosik
Koszyczek z jajem!

0

0 / 0

Koszyczek idealnie sprawdzi się jako prezent, dekoracja wielkanocnego stołu czy dodatek do porannej kawy. Aż szkoda jeść! :)

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 dag. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. mleko uht 3,2%

2 dag. świeże drożdże

0.33 szkl. cukier

1 szt. jaja kurze całe

0.25 kostka masło

0.10 dag. sól

Przygotowanie


1

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2

Mąkę wsypać do miski wraz z pozostałymi składnikami (masło powinno być rozpuszczone). Na koniec dodać wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

3

Ciasto wyjąć z miski na stolnicę - 3/4 ciasta rozwałkować na kwadrat i pokroić w paski (2 cm). Należy przygotować miskę (wielkość miski zależy od pożądanej wielkości koszyczka), od zewnątrz obłożyć ją folią aluminiową. Na odwróconą miskę układać paski ciasta, przeplatając co drugi (kształt kratki - będzie to dno koszyczka).

4

Z pozostałego ciasta zrobić dwa warkocze (jeden na pałąk, drugi na wykończenie brzegów koszyka).

5

Piec na złoty kolor. Aby koszyk miał odpowiedni kształt należy użyć do tego miski, najlepiej dwóch - (jedna miska to przygotowany wcześniej dół koszyczka, a na drugiej rozkładamy przez środek warkocz - będzie to rączka koszyka).

6

Po upieczeniu złączyć obie części wykałaczkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

18502

kcal

Białka

518

gram

Węglowodany

3783

gram

Tłuszcze

104

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły