Koszyczek wielkanocny

alen300
Koszyczek wielkanocny

0

0 / 0

Koszyczek wielkanocny - ozdoba każdego stołu wielkanocnego. Ciekawy prezent dla niejednej Pani Domu:)

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa lubella

50 g świeże drożdże

0.25 szkl. olej słonecznikowy

1 szt. jajko

2 szkl. mleko

1 łyżka cukier

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy (powinno być elastyczne). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.

2

Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm. Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem. Układamy z pasków wzór kratownicy, obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.

3

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Odklejamy od metalowej miski.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

4569

kcal

Białka

128

gram

Węglowodany

776

gram

Tłuszcze

95

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły