0

Składniki

1 Kilogram
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
50 Gramów
Świeże drożdże
0.25 Szklanki
olej słonecznikowy
1 Sztuka
jajko
2 Szklanki
mleko
1 Łyżka
cukier
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy (powinno być elastyczne). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm. Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem. Układamy z pasków wzór kratownicy, obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Odklejamy od metalowej miski.

Opis

Koszyczek wielkanocny - ozdoba każdego stołu wielkanocnego. Ciekawy prezent dla niejednej Pani Domu:)

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Eklerki z kremem czekoladowym

Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Mini Pączki kakaowe

Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z konfiturą truskawkową, bitą śmietaną i prażonym...

Naleśniki z musem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!