0

Składniki

1 Kilogram
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
50 Gramów
Świeże drożdże
0.25 Szklanki
olej słonecznikowy
1 Sztuka
jajko
2 Szklanki
mleko
1 Łyżka
cukier
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy (powinno być elastyczne). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm. Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem. Układamy z pasków wzór kratownicy, obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Odklejamy od metalowej miski.

Opis

Koszyczek wielkanocny - ozdoba każdego stołu wielkanocnego. Ciekawy prezent dla niejednej Pani Domu:)

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką kokosową

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką kokosową

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!