Kolorowa babka
EwelinaPedzikowska
0
0 / 0
0
Lekka, puszysta, czekoladowo - waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt jaja kurze całe
300 gr cukier
430 gr mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżeczka ekstrakt waniliowy
250 olej rzepakowy uniwersalny
250 woda
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka woda
1 szcz. cukier puder
3 szcz. bułka tarta
1 kost. masło
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.
Gotowe ciasto w 3 kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2,0 l. Kolejność kolorów dowolna, można również lekko pomieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.