Kolorowa babka
EwelinaPedzikowska
Lekka, puszysta, czekoladowo - waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6930
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
624
gram
Tłuszcze
449
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekka, puszysta, czekoladowo - waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
300 g cukier
430 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżecz. ekstrakt waniliowy
250 olej rzepakowy uniwersalny
250 woda
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka woda
1 szczyp. cukier puder
3 szczyp. bułka tarta
1 kostka masło
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.
Gotowe ciasto w 3 kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2,0 l. Kolejność kolorów dowolna, można również lekko pomieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6930
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
624
gram
Tłuszcze
449
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.