Kolorowa babka wielkanocna

EwelinaPedzikowska
Kolorowa babka wielkanocna

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lekka, puszysta, czekoladowo - waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

300 g cukier

430 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżecz. ekstrakt waniliowy

250 olej rzepakowy uniwersalny

250 woda

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka woda

1 szczyp. cukier puder

3 szczyp. bułka tarta

1 kostka masło

Przygotowanie


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.

Gotowe ciasto w 3 kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2,0 l. Kolejność kolorów dowolna, można również lekko pomieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

6930

kcal

Białka

88

gram

Węglowodany

624

gram

Tłuszcze

449

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły