Kolorowa babka

EwelinaPedzikowska
Kolorowa babka

0

0 / 0

Lekka, puszysta, czekoladowo - waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

300 g cukier

430 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżecz. ekstrakt waniliowy

250 olej rzepakowy uniwersalny

250 woda

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka woda

1 szczyp. cukier puder

3 szczyp. bułka tarta

1 kostka masło

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.

2

Gotowe ciasto w 3 kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2,0 l. Kolejność kolorów dowolna, można również lekko pomieszać.

3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4

Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

6930

kcal

Białka

88

gram

Węglowodany

624

gram

Tłuszcze

449

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły