Kokosowy sernik pod malinową chmurką

AdamKoprowski
Kokosowy sernik pod malinową chmurką

0

0 / 0

Przepis na aksamitny, niezbyt słodki sernik kokosowy dla każdego z malinową chmurką. Pyszny i prosty do zrobienia.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

70 g masło

70 g czekolada gorzka

6 szt. jaja l

1 szkl. cukier

45 g mąka pszenna tortowa lubella

1000 g twaróg sernikowy

40 g mąka ziemniaczana

1 opak. cukier waniliowy

400 mleko kokosowe

Przygotowanie


1

Masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu mieszając i nie podgrzewając za mocno masy. W oddzielnej misce przez minutę miksować jedno jajko z 1/4 szklanki cukru. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować. Wsypać mąkę pszenną tortową i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na spód formy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i piec przez ok. 9 minut. Następnie studzić przez około 10 minut.

2

Do miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po 1 jajku (w sumie 5) miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Dodać całą zawartość puszki mleka kokosowego i zmiksować na gładką masę, którą następnie należy delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach C. Następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 60 - 70 minut. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia.

3

Dżem Łowicz wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły