0

Składniki

250 Mililitrów
śmietana 12%
2 Kilogramy
ziemniaki ugotowane
1 Kilogram
śliwki
500 Gramów
mąka
50 Gramów
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
  3. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
  5. Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
  6. Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Opis

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

Podobne przepisy

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Przepis
Łatwy Do 15 min
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Makaronowa zapiekanka z łososiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaronowa zapiekanka z łososiem

Zapiekanka makaronowa

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa

Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Racuchy.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Racuchy.

Kopytka w sosie pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Zapiekane naleśniki z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekane naleśniki z warzywami

Indyjskie Bhaji

Przepis
Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!