Knedle ze śliwkami

m7
Knedle ze śliwkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 śmietana 12%

2 kg ziemniaki ugotowane

1 kg śliwki

500 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g cukier

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.

Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.

Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.

Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

548

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

120

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły