Knedle ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Knedle ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331347.jpeg&w=3840&q=75)
gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle
0
0 / 0
gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
250 śmietana 12%
2 kg ziemniaki ugotowane
1 kg śliwki
500 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g cukier
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
2
Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
3
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
4
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
5
Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
6
Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.