0

Składniki

250 Mililitrów
śmietana 12%
2 Kilogramy
ziemniaki ugotowane
1 Kilogram
śliwki
500 Gramów
mąka
50 Gramów
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
  3. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
  5. Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
  6. Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Opis

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

Podobne przepisy

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Przepis
Łatwy Do 15 min
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Indyjskie Bhaji

Przepis
Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Kopytka w sosie pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Makaronowa zapiekanka z łososiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaronowa zapiekanka z łososiem

Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Pappardelle zapiekane ze szparagami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pappardelle zapiekane ze szparagami

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Przepis
Średni Do 1 godz
Sajgonki z czerwoną soczewicą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!