0

Składniki

250 Mililitrów
śmietana 12%
2 Kilogramy
ziemniaki ugotowane
1 Kilogram
śliwki
500 Gramów
mąka
50 Gramów
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
  3. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
  5. Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
  6. Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Opis

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

Podobne przepisy

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Łatwy Do 15 min
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Indyjskie Bhaji

Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Makaronowa zapiekanka z łososiem

Łatwy Do 1 godz
Makaronowa zapiekanka z łososiem

Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Łatwy Do 40 min
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Pappardelle zapiekane ze szparagami

Łatwy Do 40 min
Pappardelle zapiekane ze szparagami

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Średni Do 1 godz
Sajgonki z czerwoną soczewicą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!