Knedle ze śliwkami
m7
gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 śmietana 12%
2 kg ziemniaki ugotowane
1 kg śliwki
500 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g cukier
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.