Example thumb
0

Składniki

250 Mililitrów
śmietana 12%
2 Kilogramy
ziemniaki ugotowane
1 Kilogram
śliwki
500 Gramów
mąka
50 Gramów
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
  3. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
  5. Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
  6. Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Opis

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!