Knedle ze śliwkami

m7
Knedle ze śliwkami

0

0 / 0

gdy sezon na śliwki warto zrobić knedle

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 śmietana 12%

2 kg ziemniaki ugotowane

1 kg śliwki

500 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g cukier

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.

2

Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.

3

Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.

4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.

5

Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.

6

Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

548

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

120

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły