Knedle ze śliwkami

m7
Knedle ze śliwkami

0

0 / 0

Pomysł na obiad na słodko

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg śliwki węgierki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

3 łyżka bułka tarta

25 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.

2

Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.

3

Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły