0

Składniki

1 Kilogram
Śliwki węgierki
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jaja kurze całe
3 Łyżki
masło
3 Łyżki
bułka tarta
25 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.
  2. Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
  3. Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.

Opis

Pomysł na obiad na słodko

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!