Knedle ze śliwkami
m7
Pomysł na obiad na słodko
0
0 / 0
Pomysł na obiad na słodko
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg śliwki węgierki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
3 łyżka bułka tarta
25 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.
Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.