0

Składniki

1 Kilogram
Śliwki węgierki
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jaja kurze całe
3 Łyżki
masło
3 Łyżki
bułka tarta
25 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.
  2. Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
  3. Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.

Opis

Pomysł na obiad na słodko

Podobne przepisy

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz

Cordon bleu

Średni Do 40 min

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz

Kluski leniwe

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!