Knedle ze śliwkami
m7
Pomysł na obiad na słodko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
652
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pomysł na obiad na słodko
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg śliwki węgierki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
3 łyżka bułka tarta
25 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.
Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
652
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.