Knedle ze śliwkami

m7
Knedle ze śliwkami

0

0 / 0

Pomysł na obiad na słodko

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg śliwki węgierki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

3 łyżka bułka tarta

25 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy ? najlepiej dzień wcześniej, przeciskamy przez praskę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagniatamy z jajkiem i solą, podsypujemy przesianą mąką.

2

Gotowe ciasto kroimy na kawałki, wciskamy w nie śliwki i formujemy knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.

3

Porcjami wkładamy knedle do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

652

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

116

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły