Knedle z wiśniami

Lubella
Knedle z wiśniami

1

0 / 0

Knedle z wiśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy delikatne ziemniaczane ciasto z soczystym, lekko kwaskowym owocowym nadzieniem. Podawane na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane aromatyczną, złocistą zasmażką z bułki tartej i masła, stanowią idealny pomysł na rodzinny obiad lub słodki deser. To przepis, który przywołuje wspomnienia domowych smaków dzieciństwa i pozwala cieszyć się sezonem na świeże wiśnie w najlepszej formie.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g ugotowane ziemniaki

200 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szczyp. sól

300 g wiśnie wypestkowane

3 łyżka cukier

100 g masło

4 łyżka bułka tarta

200 ml śmietana 18%

Przygotowanie


1

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

2

Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto (jeśli się klei, podsyp lekko mąką).

3

Podziel ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz każdy w dłoni.

4

Na środek połóż 1–2 wiśnie, posyp odrobiną cukru. Zlep brzegi ciasta, formując kulkę.

5

Wrzucaj je do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj partiami, ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6

Na patelni roztop masło, wsyp bułkę tartą i smaż na złoty kolor.

7

Gorące knedle polej śmietaną i obficie posyp zasmażką z bułki tartej i masła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

541

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły