Knedle z wiśniami

Lubella

Knedle z wiśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy delikatne ziemniaczane ciasto z soczystym, lekko kwaskowym owocowym nadzieniem. Podawane na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane aromatyczną, złocistą zasmażką z bułki tartej i masła, stanowią idealny pomysł na rodzinny obiad lub słodki deser. To przepis, który przywołuje wspomnienia domowych smaków dzieciństwa i pozwala cieszyć się sezonem na świeże wiśnie w najlepszej formie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Knedle z wiśniami to klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy delikatne ziemniaczane ciasto z soczystym, lekko kwaskowym owocowym nadzieniem. Podawane na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane aromatyczną, złocistą zasmażką z bułki tartej i masła, stanowią idealny pomysł na rodzinny obiad lub słodki deser. To przepis, który przywołuje wspomnienia domowych smaków dzieciństwa i pozwala cieszyć się sezonem na świeże wiśnie w najlepszej formie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g ugotowane ziemniaki
200 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
300 g wiśnie wypestkowane
3 łyżka cukier
100 g masło
4 łyżka bułka tarta
200 ml śmietana 18%
Przygotowanie
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto (jeśli się klei, podsyp lekko mąką).
Podziel ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz każdy w dłoni.
Na środek połóż 1–2 wiśnie, posyp odrobiną cukru. Zlep brzegi ciasta, formując kulkę.
Wrzucaj je do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj partiami, ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni roztop masło, wsyp bułkę tartą i smaż na złoty kolor.
Gorące knedle polej śmietaną i obficie posyp zasmażką z bułki tartej i masła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
541
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.