Knedle z truskawkami i sosem czekoladowym
decomorreno
Knedle z truskawkami to hit wśród lekkich dań w okresie wakacyjnym. Użyj mrożonych truskawek aby odtworzyć to danie także poza sezonem i zaserwować podniebieniu słodkie smaki lata. Knedle podane w towarzystwie artomatycznego sosu czekoladowego podbiją serca Twoich bliskich. Prawdziwa poezja smaków!
0
5 / 2
Knedle z truskawkami to hit wśród lekkich dań w okresie wakacyjnym. Użyj mrożonych truskawek aby odtworzyć to danie także poza sezonem i zaserwować podniebieniu słodkie smaki lata. Knedle podane w towarzystwie artomatycznego sosu czekoladowego podbiją serca Twoich bliskich. Prawdziwa poezja smaków!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
500 g ziemniaki ugotowane
130 g mąka pszenna
1 szt. jajko
450 g truskawki
55 g kakao decomorreno
180 g cukier brązowy
230 woda
1 łyżka masła
1 szcz. sól
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, gotuj ciągle mieszając.
Gdy całość zacznie lekko gęstnieć zdejmij z kuchenki i dodaj 1 łyżkę masła, szybko wymieszaj. Następnie, przelej do dzbanuszka lub słoika.
Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Gdy przestygną dodaj mąkę oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto.
Kawałki ciasta rozpłaszcz, do środka wkładaj truskawkę i zaklejaj brzegi formując knedle.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i partiami wrzucaj kluski do wrzątku. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 1 minuty, wyjmuj cedzakiem na talerz.
Podawaj polane sosem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten