Knedle z truskawkami i sosem czekoladowym

decomorreno
Knedle z truskawkami i sosem czekoladowym

0

5 / 2

Knedle z truskawkami to hit wśród lekkich dań w okresie wakacyjnym. Użyj mrożonych truskawek aby odtworzyć to danie także poza sezonem i zaserwować podniebieniu słodkie smaki lata. Knedle podane w towarzystwie artomatycznego sosu czekoladowego podbiją serca Twoich bliskich. Prawdziwa poezja smaków!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

500 g ziemniaki ugotowane

130 g mąka pszenna

1 szt. jajko

450 g truskawki

55 g kakao decomorreno

180 g cukier brązowy

230 woda

1 łyżka masła

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, gotuj ciągle mieszając.

2

Gdy całość zacznie lekko gęstnieć zdejmij z kuchenki i dodaj 1 łyżkę masła, szybko wymieszaj. Następnie, przelej do dzbanuszka lub słoika.

3

Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Gdy przestygną dodaj mąkę oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto.

4

Kawałki ciasta rozpłaszcz, do środka wkładaj truskawkę i zaklejaj brzegi formując knedle.

5

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i partiami wrzucaj kluski do wrzątku. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 1 minuty, wyjmuj cedzakiem na talerz.

6

Podawaj polane sosem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły