Knedle z kiełbaską
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Knedle z kiełbaską](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973217433.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre są takie knedle z kiełbasą. Tradycyjne. Lokalny smakołyk ;)
0
0 / 0
Bardzo dobre są takie knedle z kiełbasą. Tradycyjne. Lokalny smakołyk ;)
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
1.50 szt. kiełbasa
1 szt. cebula
3 łyżka tłuszcz
30 dag. mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
Kiełbasę cienką zmielić w maszynce. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, żółtko, zagnieść ciasto ziemniaczane. Formować z ciasta długi wałek, kroić na kawałki, kształtować na dłoni placuszki, nakładać farsz z kiełbasy, zlepiać i wyrabiać knedle, wkładać do wrzącej i osolonej wody, gotować od wypłynięcia knedli na wierzch jeszcze 3 minuty. Wybierać knedle łyżką cedzakową na talerze. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, polewać nią knedle.