Knedle z ciasta twarogowego

m7
Knedle z ciasta twarogowego

1

3.7 / 9

Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko

1 szkl. śmietana

1 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier

20 dag. mąka pszenna tortowa lubella

20 dag. twaróg

50 dag. truskawki

Przygotowanie


1

Twaróg rozgnieść w misce, dodać żółtko, mąkę i mleko, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm, pokroić na kwadraty.

2

Truskawki umyć, osuszyć, zawinąć w kwadraty ciasta, formując knedle.

3

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 3-4 min.

4

Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

5

Polać śmietaną i posypać cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły