Knedle z ciasta twarogowego

m7

Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
377
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 9
Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko
1 szkl. śmietana
1 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier
20 dag. mąka pszenna tortowa lubella
20 dag. twaróg
50 dag. truskawki
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść w misce, dodać żółtko, mąkę i mleko, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm, pokroić na kwadraty.
Truskawki umyć, osuszyć, zawinąć w kwadraty ciasta, formując knedle.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 3-4 min.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Polać śmietaną i posypać cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
377
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.