Knedle z ciasta twarogowego

m7
Knedle z ciasta twarogowego

Średnia 3.7 / 9

Oceń!

Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko

1 szkl. śmietana

1 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier

20 dag. mąka pszenna tortowa lubella

20 dag. twaróg

50 dag. truskawki

Przygotowanie


Twaróg rozgnieść w misce, dodać żółtko, mąkę i mleko, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm, pokroić na kwadraty.

Truskawki umyć, osuszyć, zawinąć w kwadraty ciasta, formując knedle.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 3-4 min.

Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

Polać śmietaną i posypać cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

377

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły