Knedle z ciasta twarogowego
m7
Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 9
Knedle z owocami to zdecydowanie smak lata. Ciasto twarogowe i do tego ulubione owoce to apetyczne połączenie. Do knedli możesz użyć truskawek, śliwek, czy jabłek.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko
1 szkl. śmietana
1 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier
20 dag. mąka pszenna tortowa lubella
20 dag. twaróg
50 dag. truskawki
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść w misce, dodać żółtko, mąkę i mleko, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm, pokroić na kwadraty.
Truskawki umyć, osuszyć, zawinąć w kwadraty ciasta, formując knedle.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 3-4 min.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Polać śmietaną i posypać cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.