Knedle serowe z morelami

Lubella
Knedle serowe z morelami

0

0 / 0

Knedle serowe z morelami to miękkie kluski z delikatnego ciasta twarogowego, wypełnione soczystymi owocami. To idealny pomysł na słodki obiad lub podwieczorek, szczególnie w sezonie letnim. Świetnie smakują z masłem i bułką tartą albo z cukrem i śmietaną. Szybkie w przygotowaniu, sycące i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g twaróg tłusty

500 g mąka pszenna

2 szt. jaja

1 szczyp. sól

Farsz

16 szt. morele

15 łyżecz. cukier

Omasta

200 g śmietana 12%

40 g masło

30 g bułka tarta

30 g cukier puder

Przygotowanie


1

Twaróg zmiel w malakserze na gładko.

2

W misce połącz twaróg, mąkę, jajka i sól. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsyp lekko mąką.

3

Umyj morele, natnij i usuń pestki. Do środka każdej połówki wsyp łyżeczkę cukru i złóż z powrotem w całość.

4

Odrywaj porcje ciasta, spłaszczaj w dłoniach, umieszczaj w środku morelę i zlepiaj, formując kulki.

5

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wkładaj knedle partiami na wrzątek. Gotuj 3–5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6

Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

7

Gorące knedle polej śmietaną, posyp bułką tartą z masłem i oprósz cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły