Knedle serowe z morelami

Lubella

Knedle serowe z morelami to miękkie kluski z delikatnego ciasta twarogowego, wypełnione soczystymi owocami. To idealny pomysł na słodki obiad lub podwieczorek, szczególnie w sezonie letnim. Świetnie smakują z masłem i bułką tartą albo z cukrem i śmietaną. Szybkie w przygotowaniu, sycące i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Knedle serowe z morelami to miękkie kluski z delikatnego ciasta twarogowego, wypełnione soczystymi owocami. To idealny pomysł na słodki obiad lub podwieczorek, szczególnie w sezonie letnim. Świetnie smakują z masłem i bułką tartą albo z cukrem i śmietaną. Szybkie w przygotowaniu, sycące i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g twaróg tłusty
500 g mąka pszenna
2 szt. jaja
1 szczyp. sól
Farsz
16 szt. morele
15 łyżecz. cukier
Omasta
200 g śmietana 12%
40 g masło
30 g bułka tarta
30 g cukier puder
Przygotowanie
Twaróg zmiel w malakserze na gładko.
W misce połącz twaróg, mąkę, jajka i sól. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsyp lekko mąką.
Umyj morele, natnij i usuń pestki. Do środka każdej połówki wsyp łyżeczkę cukru i złóż z powrotem w całość.
Odrywaj porcje ciasta, spłaszczaj w dłoniach, umieszczaj w środku morelę i zlepiaj, formując kulki.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wkładaj knedle partiami na wrzątek. Gotuj 3–5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.
Gorące knedle polej śmietaną, posyp bułką tartą z masłem i oprósz cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.