Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem

Lubella

Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem to genialny sposób na wykorzystanie pieczywa, które straciło świeżość – zamiast je wyrzucać, zamień je w miękkie kluski w stylu domowych kopytek. Sycące, aromatyczne i idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację. To danie, które łączy prostotę z pomysłowością – idealne dla fanów domowych smaków i tych, którzy lubią gotować bez marnowania. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem to genialny sposób na wykorzystanie pieczywa, które straciło świeżość – zamiast je wyrzucać, zamień je w miękkie kluski w stylu domowych kopytek. Sycące, aromatyczne i idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację. To danie, które łączy prostotę z pomysłowością – idealne dla fanów domowych smaków i tych, którzy lubią gotować bez marnowania. Smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g czerstwy chleb
500 ml wrzątek
1 szczyp. sól
300 g mąka pszenna lubella
Omasta
100 g boczek wędzony surowy
250 g twaróg
1 szt. cebula
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Czerstwy chleb pokroić w dużą kostkę i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut.
Odcisnąć namoczony chleb z wody i zmiksować blenderem.
Dodawać partiami mąkę pszenną i mieszać, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie i może lekko się kleić – trzeba podsypać je mąką.
Uformować wałeczek z ciasta i pokroić nożem jak kopytka, tylko węższe.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię boczek i powoli wytapiać. Kiedy zrobią się skwarki, dodać cebulę i dalej smażyć, aż się zarumieni.
W osolonym wrzątku gotować kluski 2–3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane kluski odsączyć z wody i wrzucić do omasty, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Podawać z pokruszonym twarogiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.