Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem

Lubella
Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem

0

0 / 0

Kluski z czerstwego chleba z boczkiem i twarogiem to genialny sposób na wykorzystanie pieczywa, które straciło świeżość – zamiast je wyrzucać, zamień je w miękkie kluski w stylu domowych kopytek. Sycące, aromatyczne i idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację. To danie, które łączy prostotę z pomysłowością – idealne dla fanów domowych smaków i tych, którzy lubią gotować bez marnowania. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g czerstwy chleb

500 ml wrzątek

1 szczyp. sól

300 g mąka pszenna lubella

Omasta

100 g boczek wędzony surowy

250 g twaróg

1 szt. cebula

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Czerstwy chleb pokroić w dużą kostkę i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut.

2

Odcisnąć namoczony chleb z wody i zmiksować blenderem.

3

Dodawać partiami mąkę pszenną i mieszać, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie i może lekko się kleić – trzeba podsypać je mąką.

4

Uformować wałeczek z ciasta i pokroić nożem jak kopytka, tylko węższe.

5

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię boczek i powoli wytapiać. Kiedy zrobią się skwarki, dodać cebulę i dalej smażyć, aż się zarumieni.

6

W osolonym wrzątku gotować kluski 2–3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

7

Ugotowane kluski odsączyć z wody i wrzucić do omasty, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

8

Podawać z pokruszonym twarogiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły