Kiełbasa zapiekana w barszczu białym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Kiełbasa zapiekana w barszczu białym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4066-1702057744947.jpeg&w=3840&q=75)
Biała kiełbasa zapiekana w wielkanocnym, białym barszczu.
0
0 / 0
Biała kiełbasa zapiekana w wielkanocnym, białym barszczu.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g biała kiełbasa parzona
2 l woda
1 szkl. zakwas na barszcz biały
500 g biała kiełbasa parzona
200 g boczek wędzony
2 łyżka chrzan krakus
3 szt. grzyby suszone
1.50 łyżecz. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szczyp. majeranek
2 łyżka śmietana
4 szt. jaja l
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i gotujemy 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan, białą kiełbasę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz dolewamy wymieszany zakwas na barszcz.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotujemy. dodajemy śmietany i mieszamy.
W foremkach układamy kiełbasę pokrojoną w drobniejsze kawałki. Zalewamy barszczem oraz do każdej foremki dodajemy po 1 jajku surowym. Zapiekamy, aż jajko się zetnie.