Keks makowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Keks makowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637798.jpeg&w=3840&q=75)
Keks makowy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników, by cieszyć się pysznym ciastem.
0
3 / 2
Keks makowy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników, by cieszyć się pysznym ciastem.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka bułka tarta
25 dag. mak niebieski
20 dag. cukier
Przygotowanie
1
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak sparzony i przepuszczony 2 razy przez maszynkę z gęstym sitkiem.
2
Na końcu dodać pianę z białek i tartą bułkę oraz cukier waniliowy.
3
Wyłożyć do podłużnej wąskiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 30 minut w dość gorącym piekarniku.