Keks makowy

m7

Keks makowy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników, by cieszyć się pysznym ciastem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Keks makowy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników, by cieszyć się pysznym ciastem.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka bułka tarta
25 dag. mak niebieski
20 dag. cukier
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak sparzony i przepuszczony 2 razy przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Na końcu dodać pianę z białek i tartą bułkę oraz cukier waniliowy.
Wyłożyć do podłużnej wąskiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 30 minut w dość gorącym piekarniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.