Keks makowy

m7
Keks makowy

Średnia 3 / 2

Oceń!

Keks makowy jest banalny w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników, by cieszyć się pysznym ciastem.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka bułka tarta

25 dag. mak niebieski

20 dag. cukier

Przygotowanie


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak sparzony i przepuszczony 2 razy przez maszynkę z gęstym sitkiem.

Na końcu dodać pianę z białek i tartą bułkę oraz cukier waniliowy.

Wyłożyć do podłużnej wąskiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 30 minut w dość gorącym piekarniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

335

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły