Keks kakaowy
decomorreno
Powszechnie znane od starożytnych czasów ciasto biszkoptowe z bakaliami - keks. Poznaj nasz domowy przepis na kakaowy keks z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Bakaliowo-kakaowy przysmak dla całej rodziny!
1
5 / 1
Powszechnie znane od starożytnych czasów ciasto biszkoptowe z bakaliami - keks. Poznaj nasz domowy przepis na kakaowy keks z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Bakaliowo-kakaowy przysmak dla całej rodziny!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka puszysta tortowa lubella
20 g kakao decomorreno
250 g masło
200 g cukier puder
5 szt. jajko
350 g bakalie
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Bakalie pokrój i zalej wrzątkiem na około 20 minut. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj żółtka. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj kakao, utrzyj za pomocą miksera. Ubite białka dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką. Następnie dodaj bakalie, wymieszaj i przełóż ciasto do formy (co najmniej 30x11cm), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piecz w temperaturze 180 st przez około 40 -50 minut, sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (jeśli nie ostygnie może się lekko kruszyć). Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub użyj polewy czekoladowej. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (jeśli nie ostygnie może się lekko kruszyć). Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub użyj polewy czekoladowej.