Keks kakaowy

decomorreno
Keks kakaowy

1

5 / 1

Powszechnie znane od starożytnych czasów ciasto biszkoptowe z bakaliami - keks. Poznaj nasz domowy przepis na kakaowy keks z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Bakaliowo-kakaowy przysmak dla całej rodziny!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g mąka puszysta tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

250 g masło

200 g cukier puder

5 szt. jajko

350 g bakalie

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Bakalie pokrój i zalej wrzątkiem na około 20 minut. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj żółtka. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj kakao, utrzyj za pomocą miksera. Ubite białka dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką. Następnie dodaj bakalie, wymieszaj i przełóż ciasto do formy (co najmniej 30x11cm), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

2

Piecz w temperaturze 180 st przez około 40 -50 minut, sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (jeśli nie ostygnie może się lekko kruszyć). Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub użyj polewy czekoladowej. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (jeśli nie ostygnie może się lekko kruszyć). Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub użyj polewy czekoladowej.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły