Keks
uwielbiampl
Zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto upiec na święta? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na domowy keks, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Będziesz potrzebować: cukru pudru, masła, drożdzy, rodzynków, kandyzowanej skórki pomarańczy, orzechów włoskich, kurzych jaj, mleka i 40 minut wolnego czasu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3560
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
529
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto upiec na święta? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na domowy keks, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Będziesz potrzebować: cukru pudru, masła, drożdzy, rodzynków, kandyzowanej skórki pomarańczy, orzechów włoskich, kurzych jaj, mleka i 40 minut wolnego czasu.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g cukier puder
100 g masło
20 g drożdże
250 g rodzynki
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
50 g orzechy włoskie
5 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mleko
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sklarowane masło i ucieramy, po trochu dosypując mąkę.
Drożdże mieszamy w mleku.
Przygotowujemy bakalie: rodzynki myjemy i suszymy, skórkę pomarańczową i wyłuskane orzechy siekamy.
Mieszamy ciasto z drożdżami i bakaliami.
Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru i po łyżce dodajemy do całości lekko mieszając.
Wykładamy ciasto keksówki wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy w lekko nagrzanym piecyku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3560
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
529
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.