Keks

uwielbiampl
Keks

1

0 / 0

Zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto upiec na święta? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na domowy keks, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Będziesz potrzebować: cukru pudru, masła, drożdzy, rodzynków, kandyzowanej skórki pomarańczy, orzechów włoskich, kurzych jaj, mleka i 40 minut wolnego czasu.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g cukier puder

100 g masło

20 g drożdże

250 g rodzynki

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

50 g orzechy włoskie

5 szt. jaja kurze całe

5 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sklarowane masło i ucieramy, po trochu dosypując mąkę.

2

Drożdże mieszamy w mleku.

3

Przygotowujemy bakalie: rodzynki myjemy i suszymy, skórkę pomarańczową i wyłuskane orzechy siekamy.

4

Mieszamy ciasto z drożdżami i bakaliami.

5

Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru i po łyżce dodajemy do całości lekko mieszając.

6

Wykładamy ciasto keksówki wysmarowanej tłuszczem.

7

Pieczemy w lekko nagrzanym piecyku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3560

kcal

Białka

69

gram

Węglowodany

529

gram

Tłuszcze

145

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły