Inspiracja:Adobe Stock
1

Składniki

100 Gramów
200 Gramów
cukier puder
100 Gramów
masło
20 Gramów
drożdże
250 Gramów
rodzynki
50 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
50 Gramów
orzechy włoskie
5 Sztuk
jaja kurze całe
5 Łyżek
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sklarowane masło i ucieramy, po trochu dosypując mąkę.
  2. Drożdże mieszamy w mleku.
  3. Przygotowujemy bakalie: rodzynki myjemy i suszymy, skórkę pomarańczową i wyłuskane orzechy siekamy.
  4. Mieszamy ciasto z drożdżami i bakaliami.
  5. Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru i po łyżce dodajemy do całości lekko mieszając.
  6. Wykładamy ciasto keksówki wysmarowanej tłuszczem.
  7. Pieczemy w lekko nagrzanym piecyku.

Opis

Pyszne ciasto na Wielkanoc i nie tylko.

Podobne przepisy

Keks drożdżowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks drożdżowy

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączusie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie

Pączki domowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki domowe

Drożdżowe chrusty

Przepis
Średni Do 40 min
Drożdżowe chrusty

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!