Karkówka pieczona
kontakt_1
Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
715
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 4
Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg karkówka wieprzowa
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
5 szt. ziarna kolendry
1 łyżka ostra papryka mielona
0.50 łyżka papryka wędzona
4 łyżka sos sojowy
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. sól
1 opak. tymbark jabłko wiśnia
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, czosnek kroimy w ćwiartki. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy.
Mięso wkładamy do marynaty na całą noc, przykryte folią aluminiową.
Karkówkę pieczemy w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę do 1,5 godziny - sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Ostatnie 15 minut pieczenia rozcinamy rękaw lub zdejmujemy pokrywkę naczynia, w którym pieczemy mięso, tak aby uzyskać złoty kolor na wierzchu mięsa.
Możemy podawać jako sztukę mięsa na gorąco lub na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
715
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.