Karkówka pieczona

kontakt_1
Karkówka pieczona

Średnia 4 / 4

Oceń!

Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg karkówka wieprzowa

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

5 szt. ziarna kolendry

1 łyżka ostra papryka mielona

0.50 łyżka papryka wędzona

4 łyżka sos sojowy

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sól

1 opak. tymbark jabłko wiśnia

Przygotowanie


Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, czosnek kroimy w ćwiartki. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy.

Mięso wkładamy do marynaty na całą noc, przykryte folią aluminiową.

Karkówkę pieczemy w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę do 1,5 godziny - sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Ostatnie 15 minut pieczenia rozcinamy rękaw lub zdejmujemy pokrywkę naczynia, w którym pieczemy mięso, tak aby uzyskać złoty kolor na wierzchu mięsa.

Możemy podawać jako sztukę mięsa na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

715

kcal

Białka

59

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły