Karkówka pieczona

kontakt_1
Karkówka pieczona

0

4 / 4

Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg karkówka wieprzowa

2 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

5 szt. ziarna kolendry

1 łyżka ostra papryka mielona

0.50 łyżka papryka wędzona

4 łyżka sos sojowy

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sól

1 opak. tymbark jabłko wiśnia

Przygotowanie


1

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, czosnek kroimy w ćwiartki. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy.

2

Mięso wkładamy do marynaty na całą noc, przykryte folią aluminiową.

3

Karkówkę pieczemy w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę do 1,5 godziny - sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Ostatnie 15 minut pieczenia rozcinamy rękaw lub zdejmujemy pokrywkę naczynia, w którym pieczemy mięso, tak aby uzyskać złoty kolor na wierzchu mięsa.

4

Możemy podawać jako sztukę mięsa na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

715

kcal

Białka

59

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły