Karkówka pieczona
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Karkówka pieczona](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974358010.jpeg&w=3840&q=75)
Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.
0
4 / 4
Aromatyczna karkówka pieczona idealna na gorąco jako sztuka mięsa i na mięso. To najlepszy przepis na karkówkę pieczoną, która naprawdę zachwyca smakiem.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg karkówka wieprzowa
2 szt. cebula
4 szt. ząbek czosnku
5 szt. ziarna kolendry
1 łyżka ostra papryka mielona
0.50 łyżka papryka wędzona
4 łyżka sos sojowy
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. sól
1 opak. tymbark jabłko wiśnia
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, czosnek kroimy w ćwiartki. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy.
Mięso wkładamy do marynaty na całą noc, przykryte folią aluminiową.
Karkówkę pieczemy w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę do 1,5 godziny - sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Ostatnie 15 minut pieczenia rozcinamy rękaw lub zdejmujemy pokrywkę naczynia, w którym pieczemy mięso, tak aby uzyskać złoty kolor na wierzchu mięsa.
Możemy podawać jako sztukę mięsa na gorąco lub na zimno.