Kapusta z boczkiem i ogórkami kiszonymi

formularz
Kapusta z boczkiem i ogórkami kiszonymi

0

5 / 1

Jeśli jesteś fanem kapusty, a nie masz czasu na sięganie po skomplikowane, świąteczne przepisy, wypróbuj recepturę z Uwielbiam! Przygotuj pyszną kapustę z marchewką i boczkiem wędzonym. Wrzuć do niej drobno pokrojone ogórki kiszone, aby dodać potrawie pikanterii i smaku.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

800 g kapusta kiszona

200 woda

200 g boczek wędzony

1 szt. marchewka

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. cebula

2 łyżka suszona włoszczyzna

2 łyżka świeży koperek

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do dużego garnka, podlać wodą i zagotować.

2

Marchewkę zetrzeć i wraz z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie.

3

W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć boczek drobno pokrojony, a kiedy wytopi się tłuszcz dodać cebulę pokrojoną w piórka.

4

Boczek z cebulą przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem do smaku. Podawać z ogórkiem kiszonym pokrojonym w mniejszą kostkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

167

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły