Kapusta z boczkiem i ogórkami kiszonymi
formularz
Jeśli jesteś fanem kapusty, a nie masz czasu na sięganie po skomplikowane, świąteczne przepisy, wypróbuj recepturę z Uwielbiam! Przygotuj pyszną kapustę z marchewką i boczkiem wędzonym. Wrzuć do niej drobno pokrojone ogórki kiszone, aby dodać potrawie pikanterii i smaku.
0
5 / 1
Jeśli jesteś fanem kapusty, a nie masz czasu na sięganie po skomplikowane, świąteczne przepisy, wypróbuj recepturę z Uwielbiam! Przygotuj pyszną kapustę z marchewką i boczkiem wędzonym. Wrzuć do niej drobno pokrojone ogórki kiszone, aby dodać potrawie pikanterii i smaku.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
800 g kapusta kiszona
200 woda
200 g boczek wędzony
1 szt. marchewka
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. cebula
2 łyżka suszona włoszczyzna
2 łyżka świeży koperek
2 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do dużego garnka, podlać wodą i zagotować.
Marchewkę zetrzeć i wraz z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć boczek drobno pokrojony, a kiedy wytopi się tłuszcz dodać cebulę pokrojoną w piórka.
Boczek z cebulą przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem do smaku. Podawać z ogórkiem kiszonym pokrojonym w mniejszą kostkę.