Kakaowy zawijaniec

KarolinaBucka
Kakaowy zawijaniec

0

0 / 0

Ciasto, bez którego u mnie nie mogą odbyć się rodzinne spotkania. Niezobowiązujące lekkie ciasto, bez ciężkich mas. Uwielbiają go zarówno młodsi, jak i starsi.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa lubella

1 kost. masło

1 szkl. cukier

0.50 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 l mleko uht 3,2%

10 dek. świeże drożdże

0.50 opak. kakao decomorreno

100 g bułka tarta

Przygotowanie


1

Zaczynamy od zarobienia ciasta drożdżowego. 1 szklankę cukru ubijamy z 4-5 żółtek na kogiel mogiel.

2

Robimy zaczyn z 10 dag drożdży, odrobiny mleka i łyżeczki cukru.

3

Przygotowane wcześniej elementy mieszamy z resztą składników (reszta mleka, 1/2 rozpuszczonego masła, mąka). Ciasto wyrabiamy i odkładamy czekając, aż wyrośnie.

4

Kiedy ciasto wyrośnie kroimy je na pół, wałkujemy, posypujemy kakao i bułką tartą. Polewamy drugą połową rozpuszczonego masła i rolujemy. Układamy ciasto na brytfance. Z drugą częścią ciasta robimy dokładnie to samo.

5

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły