Kakaowy zawijaniec
KarolinaBucka
Ciasto, bez którego u mnie nie mogą odbyć się rodzinne spotkania. Niezobowiązujące lekkie ciasto, bez ciężkich mas. Uwielbiają go zarówno młodsi, jak i starsi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto, bez którego u mnie nie mogą odbyć się rodzinne spotkania. Niezobowiązujące lekkie ciasto, bez ciężkich mas. Uwielbiają go zarówno młodsi, jak i starsi.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 kostka masło
1 szkl. cukier
0.50 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 l mleko uht 3,2%
10 dag. świeże drożdże
0.50 opak. kakao decomorreno
100 g bułka tarta
Przygotowanie
Zaczynamy od zarobienia ciasta drożdżowego. 1 szklankę cukru ubijamy z 4-5 żółtek na kogiel mogiel.
Robimy zaczyn z 10 dag drożdży, odrobiny mleka i łyżeczki cukru.
Przygotowane wcześniej elementy mieszamy z resztą składników (reszta mleka, 1/2 rozpuszczonego masła, mąka). Ciasto wyrabiamy i odkładamy czekając, aż wyrośnie.
Kiedy ciasto wyrośnie kroimy je na pół, wałkujemy, posypujemy kakao i bułką tartą. Polewamy drugą połową rozpuszczonego masła i rolujemy. Układamy ciasto na brytfance. Z drugą częścią ciasta robimy dokładnie to samo.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.