Kakaowy mazurek

decomorreno
Kakaowy mazurek

0

0 / 0

Mazurki kojarzą nam się głównie z okresem wielkanocnym, jednakże z powodzeniem można je jeść o dowolnej porze roku (przynajmniej my tak uważamy!). Dla wszystkich fanów tego tradycyjnego polskiego ciasta prezentujemy sprawdzony przepis na kakaową wersję!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

30 g kakao decomorreno

300 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g masło

70 g cukier puder

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szcz. sól

100 g masło orzechowe

200 mleko skondensowane

1 opak. konfitura z wiśni łowicz

0.50 szkl. orzechy ziemne

Przygotowanie


1

Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski.

2

Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło, żółtka oraz szczyptę soli.

3

Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

4

Gdy ciasto się schłodzi odłóż ¼, a pozostałą cześć rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

5

Możesz z ciasta wyciąć kształt jajka lub użyć klasycznej prostokątnej formy.

6

Z ¼ cista uformuj długi wałek, z którego zrobisz brzeg ciasta.

7

Gdy zostaną ci jeszcze jakieś kawałki ciast możesz zrobić dodatkowe dekoracje np. kwiaty.

8

Ciasto przełóż na płaską blachę i włóż ponownie na kilkanaście minut do lodówki.

9

Piecz następnie w temp. 200°C przez około 25 minut.

10

Gdy ciasto wystygnie posmaruj je konfiturą wiśniową.

11

W miseczce połącz masło orzechowe oraz skondensowane mleko.

12

Wyłóż krem na konfiturę tworząc niesymetryczne wzory.

13

Posyp orzechami ziemnymi.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły