Kakaowy mazurek
decomorreno
Mazurki kojarzą nam się głównie z okresem wielkanocnym, jednakże z powodzeniem można je jeść o dowolnej porze roku (przynajmniej my tak uważamy!). Dla wszystkich fanów tego tradycyjnego polskiego ciasta prezentujemy sprawdzony przepis na kakaową wersję!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mazurki kojarzą nam się głównie z okresem wielkanocnym, jednakże z powodzeniem można je jeść o dowolnej porze roku (przynajmniej my tak uważamy!). Dla wszystkich fanów tego tradycyjnego polskiego ciasta prezentujemy sprawdzony przepis na kakaową wersję!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
300 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g masło
70 g cukier puder
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól
100 g masło orzechowe
200 mleko skondensowane
1 opak. konfitura z wiśni łowicz
0.50 szkl. orzechy ziemne
Przygotowanie
Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski.
Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło, żółtka oraz szczyptę soli.
Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy ciasto się schłodzi odłóż ¼, a pozostałą cześć rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Możesz z ciasta wyciąć kształt jajka lub użyć klasycznej prostokątnej formy.
Z ¼ cista uformuj długi wałek, z którego zrobisz brzeg ciasta.
Gdy zostaną ci jeszcze jakieś kawałki ciast możesz zrobić dodatkowe dekoracje np. kwiaty.
Ciasto przełóż na płaską blachę i włóż ponownie na kilkanaście minut do lodówki.
Piecz następnie w temp. 200°C przez około 25 minut.
Gdy ciasto wystygnie posmaruj je konfiturą wiśniową.
W miseczce połącz masło orzechowe oraz skondensowane mleko.
Wyłóż krem na konfiturę tworząc niesymetryczne wzory.
Posyp orzechami ziemnymi.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.