Kakaowy lany chrust
decomorreno
Kakaowy chrust to idealna przekąska na tłusty czwartek, karnawał lub spotkania przy kawie i herbacie. Jest szybszą i prostszą alternatywą od tradycyjnych faworków — gotową masę wystarczy przelać do rękawa cukierniczego. Chrupiące kakaowe ciasto oprószone cukrem pudrem to doskonałe rozwiązanie dla fanów staropolskich deserów. Jeżeli szukasz inspiracji na słodkie wypieki, kakaowy lany chrust zadowoli Twoje podniebienie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kakaowy chrust to idealna przekąska na tłusty czwartek, karnawał lub spotkania przy kawie i herbacie. Jest szybszą i prostszą alternatywą od tradycyjnych faworków — gotową masę wystarczy przelać do rękawa cukierniczego. Chrupiące kakaowe ciasto oprószone cukrem pudrem to doskonałe rozwiązanie dla fanów staropolskich deserów. Jeżeli szukasz inspiracji na słodkie wypieki, kakaowy lany chrust zadowoli Twoje podniebienie!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
17 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
3 szt. jaja kurze całe
150 mleko uht 3,2%
20 wódka
1 szczyp. sól
500 olej słonecznikowy
Przygotowanie
Jajka rozdziel na białka i żółtka.
Żółtka utrzyj z cukrem.
Następnie dodaj mąkę, kakao oraz mleko.
Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Dodaj do masy z żółtkami, wymieszaj.
Smaż na rozgrzanym oleju, wylewając ciasto z rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Obracając je w trakcie smażenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka