Kakaowy lany chrust

decomorreno
Kakaowy lany chrust

0

0 / 0

Kakaowy chrust to idealna przekąska na tłusty czwartek, karnawał lub spotkania przy kawie i herbacie. Jest szybszą i prostszą alternatywą od tradycyjnych faworków — gotową masę wystarczy przelać do rękawa cukierniczego. Chrupiące kakaowe ciasto oprószone cukrem pudrem to doskonałe rozwiązanie dla fanów staropolskich deserów. Jeżeli szukasz inspiracji na słodkie wypieki, kakaowy lany chrust zadowoli Twoje podniebienie!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


17 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g kakao decomorreno

3 szt. jaja kurze całe

150 mleko uht 3,2%

20 wódka

1 szcz. sól

500 olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

2

Żółtka utrzyj z cukrem.

3

Następnie dodaj mąkę, kakao oraz mleko.

4

Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

5

Dodaj do masy z żółtkami, wymieszaj.

6

Smaż na rozgrzanym oleju, wylewając ciasto z rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Obracając je w trakcie smażenia.

7

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły