Kakaowo - cytrynowe mini baby
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Kakaowo - cytrynowe mini baby](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975781225.jpeg&w=3840&q=75)
Babka to idealny kompan do kawy bądź herbaty. W naszym przepisie proponujemy sprawdzoną recepturę na kakaowo-cytrynowe babeczki w wersji mini. To także świetny pomysł na wielkanocny deser! Do upieczenia babki będą potrzebne: jaja kurze, mąka ziemniaczana, masło, cukier, cytryna, proszek do pieczenia. Lukier wykonany jest z soku z cytryny, cukru pudru oraz kandyzowanej skórki z cytryny.
0
3.8 / 4
Babka to idealny kompan do kawy bądź herbaty. W naszym przepisie proponujemy sprawdzoną recepturę na kakaowo-cytrynowe babeczki w wersji mini. To także świetny pomysł na wielkanocny deser! Do upieczenia babki będą potrzebne: jaja kurze, mąka ziemniaczana, masło, cukier, cytryna, proszek do pieczenia. Lukier wykonany jest z soku z cytryny, cukru pudru oraz kandyzowanej skórki z cytryny.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
30 g kakao decomorreno
150 g mąka pszenna tortowa lubella
60 g mąka ziemniaczana
200 g masło
120 g cukier
1 szkl. cytryna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. sok z cytryny
2 łyżka cukier puder
1 łyżecz. kandyzowana skórka cytryny
Przygotowanie
Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
Cytrynę sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.
Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Powoli miksując dodawaj partiami mieszaninę suchych składników.
Następnie dodaj skórkę cytrynową, sok i roztopione masło.
Piecz w wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremkach przez około 20 minut w temperaturze 180 ºC.
Przygotuj lukier. Do cukru (ilość cukru według uznania) dodawaj stopniowo sok z cytryny, ucierając łyżeczką, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Po wystygnięciu udekoruj babeczki lukrem oraz kandyzowaną skórką cytrynową.