Kakaowo - cytrynowe mini baby

decomorreno
Kakaowo - cytrynowe mini baby

0

3.8 / 4

Babka to idealny kompan do kawy bądź herbaty. W naszym przepisie proponujemy sprawdzoną recepturę na kakaowo-cytrynowe babeczki w wersji mini. To także świetny pomysł na wielkanocny deser! Do upieczenia babki będą potrzebne: jaja kurze, mąka ziemniaczana, masło, cukier, cytryna, proszek do pieczenia. Lukier wykonany jest z soku z cytryny, cukru pudru oraz kandyzowanej skórki z cytryny.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

30 g kakao decomorreno

150 g mąka pszenna tortowa lubella

60 g mąka ziemniaczana

200 g masło

120 g cukier

1 szkl. cytryna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. sok z cytryny

2 łyżka cukier puder

1 łyżecz. kandyzowana skórka cytryny

Przygotowanie


1

Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.

2

Cytrynę sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.

3

Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

4

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Powoli miksując dodawaj partiami mieszaninę suchych składników.

5

Następnie dodaj skórkę cytrynową, sok i roztopione masło.

6

Piecz w wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremkach przez około 20 minut w temperaturze 180 ºC.

7

Przygotuj lukier. Do cukru (ilość cukru według uznania) dodawaj stopniowo sok z cytryny, ucierając łyżeczką, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

8

Po wystygnięciu udekoruj babeczki lukrem oraz kandyzowaną skórką cytrynową.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

555

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły