0

Składniki

40 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
120 Gramów
cukier
65 Mililitrów
woda
100 Gramów
masło
150 Gramów
ingridient
Mąka puszysta tortowa lubella
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowanie skorupek: Umyj dokładnie jajka. Zrób małą dziurkę za pomocą igły/cyrkla/cienkiego nożyka. Powiększ dziurkę w jajku tak aby zmieściła się w niej końcówka worka cukierniczego. Przez dziurkę wylej zawartość jajek ( co najmniej 3 jaja rozdziel na białka i żółtka, będą potrzebnie do wykonania ciasta). Wypłucz skorupki pod bieżącą wodą. Gdy będą czyste zanurz je na 15 minut w osolonej wodzie. Następnie wylej wodę ze skorupek i osusz je na papierowym ręczniku, aż całkowicie wyschną. Do każdej z nich wlej odrobinę oleju i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Formę na babeczki wyłóż kawałkami folii aluminiowej, dzięki niej skorupki nie będą się przewracać podczas pieczenia.
  2. Przygotowanie ciasta: Cukier, wodę, masło oraz kakao zagotuj, cały czas mieszając. Przelej do dużej miski i pozostaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj żółtka, następnie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem kakaowym. Przełóż gotową masę do rękawa cukierniczego. Każdą skorupkę wypełnij do ¾ wysokości. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu poczekaj aż jajka wystygną. Oczyść je z nadmiaru ciasta.

Opis

Do wykonania przepisu potrzeba dodatkowo: 12 wydmuszek, olej do wydmuszek, folia aluminiowa

Podobne przepisy

Pierniczki kakaowe

Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Sernik z polewą kakaową

Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!