Kakaowe jajka niespodzianka
decomorreno
Wszyscy lubią miłe niespodzianki, tym bardziej jeśli są one słodkie. Sprawdźcie zatem nasz przepis na kakaowe jajka niespodzianki. Pamiętajcie, że do ich wykonania potrzeba dodatkowo: 12 wydmuszek, olej do wydmuszek oraz folia aluminiowa. Kakaowe jajka niespodzianki to idealny przepis na deser dla dzieci!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
173
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.6 / 26
Wszyscy lubią miłe niespodzianki, tym bardziej jeśli są one słodkie. Sprawdźcie zatem nasz przepis na kakaowe jajka niespodzianki. Pamiętajcie, że do ich wykonania potrzeba dodatkowo: 12 wydmuszek, olej do wydmuszek oraz folia aluminiowa. Kakaowe jajka niespodzianki to idealny przepis na deser dla dzieci!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
40 g kakao decomorreno
120 g cukier
65 woda
100 g masło
150 g mąka puszysta tortowa lubella
3 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotowanie skorupek: Umyj dokładnie jajka. Zrób małą dziurkę za pomocą igły/cyrkla/cienkiego nożyka. Powiększ dziurkę w jajku tak aby zmieściła się w niej końcówka worka cukierniczego. Przez dziurkę wylej zawartość jajek ( co najmniej 3 jaja rozdziel na białka i żółtka, będą potrzebnie do wykonania ciasta). Wypłucz skorupki pod bieżącą wodą. Gdy będą czyste zanurz je na 15 minut w osolonej wodzie. Następnie wylej wodę ze skorupek i osusz je na papierowym ręczniku, aż całkowicie wyschną. Do każdej z nich wlej odrobinę oleju i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Formę na babeczki wyłóż kawałkami folii aluminiowej, dzięki niej skorupki nie będą się przewracać podczas pieczenia.
Przygotowanie ciasta: Cukier, wodę, masło oraz kakao zagotuj, cały czas mieszając. Przelej do dużej miski i pozostaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj żółtka, następnie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem kakaowym. Przełóż gotową masę do rękawa cukierniczego. Każdą skorupkę wypełnij do ¾ wysokości. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu poczekaj aż jajka wystygną. Oczyść je z nadmiaru ciasta.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
173
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.