Kakaowe jajka niespodzianka

decomorreno
Kakaowe jajka niespodzianka

0

4.6 / 26

Wszyscy lubią miłe niespodzianki, tym bardziej jeśli są one słodkie. Sprawdźcie zatem nasz przepis na kakaowe jajka niespodzianki. Pamiętajcie, że do ich wykonania potrzeba dodatkowo: 12 wydmuszek, olej do wydmuszek oraz folia aluminiowa. Kakaowe jajka niespodzianki to idealny przepis na deser dla dzieci!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

40 g kakao decomorreno

120 g cukier

65 woda

100 g masło

150 g mąka puszysta tortowa lubella

3 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Przygotowanie skorupek: Umyj dokładnie jajka. Zrób małą dziurkę za pomocą igły/cyrkla/cienkiego nożyka. Powiększ dziurkę w jajku tak aby zmieściła się w niej końcówka worka cukierniczego. Przez dziurkę wylej zawartość jajek ( co najmniej 3 jaja rozdziel na białka i żółtka, będą potrzebnie do wykonania ciasta). Wypłucz skorupki pod bieżącą wodą. Gdy będą czyste zanurz je na 15 minut w osolonej wodzie. Następnie wylej wodę ze skorupek i osusz je na papierowym ręczniku, aż całkowicie wyschną. Do każdej z nich wlej odrobinę oleju i rozprowadź po wewnętrznej powierzchni. Formę na babeczki wyłóż kawałkami folii aluminiowej, dzięki niej skorupki nie będą się przewracać podczas pieczenia.

2

Przygotowanie ciasta: Cukier, wodę, masło oraz kakao zagotuj, cały czas mieszając. Przelej do dużej miski i pozostaw do wystudzenia. Do masy kakaowej dodaj żółtka, następnie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem kakaowym. Przełóż gotową masę do rękawa cukierniczego. Każdą skorupkę wypełnij do ¾ wysokości. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu poczekaj aż jajka wystygną. Oczyść je z nadmiaru ciasta.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły