Kakaowa strucla z makiem

decomorreno
Kakaowa strucla z makiem

1

0 / 0

Strucla z makiem, a inaczej zawijany makowiec, to tradycyjny wypiek, pojawiający się na prawie każdym stole Wigilijnym. Tym razem przedstawiamy struclę z makiem w innym wydaniu- z kakao DecoMorreno.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

350 g mąka lubella wrocławska

70 g cukier

70 g masło

35 g świeże drożdże

100 śmietana 18%

2 szt. jaja l

30 g kakao decomorreno

400 g gotowa masa kajmakowa

1 szt. jajko

1 łyżka mleko uht 3,2%

100 g cukier puder

1 szt. białko jaja kurzego

1 szcz. sól

20 g kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Drożdże z 1 łyżką cukru wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia.

2

Masło pokrój na mniejsze kawałki.

3

Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na gładką masę.

4

Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj nożem.

5

Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, masę jajeczną i śmietanę. Całość wymieszaj.

6

Zagniataj ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.

7

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm .

8

Białko jajka roztrzep z mlekiem, posmaruj ciasto.

9

Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon.

10

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przedłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

11

Przed włożeniem do piekarnika, wierzch ciasta posmaruj resztą roztrzepanego jajkia z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 30 min.

12

Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Po ostygnięciu ciasta, polej go lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły