Kakaowa strucla z makiem
decomorreno
Strucla z makiem, a inaczej zawijany makowiec, to tradycyjny wypiek, pojawiający się na prawie każdym stole Wigilijnym. Tym razem przedstawiamy struclę z makiem w innym wydaniu- z kakao DecoMorreno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Strucla z makiem, a inaczej zawijany makowiec, to tradycyjny wypiek, pojawiający się na prawie każdym stole Wigilijnym. Tym razem przedstawiamy struclę z makiem w innym wydaniu- z kakao DecoMorreno.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
350 g mąka lubella wrocławska
70 g cukier
70 g masło
35 g świeże drożdże
100 śmietana 18%
2 szt. jaja l
30 g kakao decomorreno
400 g gotowa masa kajmakowa
1 szt. jajko
1 łyżka mleko uht 3,2%
100 g cukier puder
1 szt. białko jaja kurzego
1 szczyp. sól
20 g kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Drożdże z 1 łyżką cukru wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia.
Masło pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na gładką masę.
Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj nożem.
Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, masę jajeczną i śmietanę. Całość wymieszaj.
Zagniataj ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm .
Białko jajka roztrzep z mlekiem, posmaruj ciasto.
Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przedłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
Przed włożeniem do piekarnika, wierzch ciasta posmaruj resztą roztrzepanego jajkia z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 30 min.
Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Po ostygnięciu ciasta, polej go lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka