Kakaowa strucla z makiem

decomorreno
Kakaowa strucla z makiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Strucla z makiem, a inaczej zawijany makowiec, to tradycyjny wypiek, pojawiający się na prawie każdym stole Wigilijnym. Tym razem przedstawiamy struclę z makiem w innym wydaniu- z kakao DecoMorreno.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

350 g mąka lubella wrocławska

70 g cukier

70 g masło

35 g świeże drożdże

100 śmietana 18%

2 szt. jaja l

30 g kakao decomorreno

400 g gotowa masa kajmakowa

1 szt. jajko

1 łyżka mleko uht 3,2%

100 g cukier puder

1 szt. białko jaja kurzego

1 szczyp. sól

20 g kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


Drożdże z 1 łyżką cukru wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia.

Masło pokrój na mniejsze kawałki.

Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na gładką masę.

Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj nożem.

Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, masę jajeczną i śmietanę. Całość wymieszaj.

Zagniataj ciasto, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm .

Białko jajka roztrzep z mlekiem, posmaruj ciasto.

Nałóż masę makową, rozsmaruj tak aby pozostały nie posmarowane brzegi. Ciasto zwiń w rulon.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przedłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

Przed włożeniem do piekarnika, wierzch ciasta posmaruj resztą roztrzepanego jajkia z mlekiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 30 min.

Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Po ostygnięciu ciasta, polej go lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

421

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły