Kakaowa puszysta babka majonezowa

decomorreno
Kakaowa puszysta babka majonezowa

0

4.4 / 8

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś babki majonezowej, koniecznie nadrób zaległości. To tradycyjne ciasto bez oleju lub masła, a wzbogacone o majonez, który sprawia, że babka jest wyjątkowo puszysta i wilgotna. Prosty przepis i aromatyczny smak kakao przypadnie do gustu wszystkim fanom czekoladowych wypieków. Udekoruj wierzch lukrem, cukrem pudrem, orzechami lub innymi dodatkami i osłodź każdą chwilę!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

120 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g mąka ziemniaczana

30 g kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g cukier

5 szt. jaja kurze całe

270 g majonez

1 szcz. sól

1 łyżeczka masło

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy przez około 5 minut do czasu, aż cukier się rozpuści.

2

Ciasto przelewamy do lekko natłuszczonej masłem formy i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.

3

Pieczemy do suchego patyczka — ok. 45 minut. Po około 20-30 minutach od wyjęcia, babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły