Kakaowa karpatka

decomorreno
Kakaowa karpatka

Średnia 4 / 5

Oceń!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

20 dag. kakao decomorreno

150 g mąka pszenna tortowa lubella

250 woda

125 g masło

4 szt. jaja l

1 szczyp. sól

700 mleko

250 g masło

0.50 szkl. cukier puder

2 szt. budyń waniliowy

30 g kakao decomorreno

Przygotowanie


Kakao, mąkę oraz szczyptę soli wymieszaj razem. W garnku zagotuj wodę oraz masło. Wsyp suche składniki i mieszaj drewnianą łyżką przez około 2-3 minuty. Ciasto po tym czasie odklei się od brzegów garnka, stanie się lśniące. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Rozgrzej piekarniki 180ºC.

Dodawaj do ciasta po jednym jajku, miksując dokładnie. Ciasto rozłóż na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, następnie zamień blaszki (góra-dół) i piecz przez kolejne 10-15 minut.

500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w tym czasie w pozostałych 200 ml mleka wymieszaj budynie. Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Odstaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Na koniec dodaj kakao. Po spróbowaniu kremu możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru lub dodać więcej kakao.

Upieczone blaty ciasta przełóż kremem kakaowym. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na cała noc. Przed podaniem posyp kakao i udekoruj ulubionymi owocami (opcjonalnie).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1028

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły