Kakaowa karpatka
decomorreno
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1028
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
20 dag. kakao decomorreno
150 g mąka pszenna tortowa lubella
250 woda
125 g masło
4 szt. jaja l
1 szczyp. sól
700 mleko
250 g masło
0.50 szkl. cukier puder
2 szt. budyń waniliowy
30 g kakao decomorreno
Przygotowanie
Kakao, mąkę oraz szczyptę soli wymieszaj razem. W garnku zagotuj wodę oraz masło. Wsyp suche składniki i mieszaj drewnianą łyżką przez około 2-3 minuty. Ciasto po tym czasie odklei się od brzegów garnka, stanie się lśniące. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Rozgrzej piekarniki 180ºC.
Dodawaj do ciasta po jednym jajku, miksując dokładnie. Ciasto rozłóż na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, następnie zamień blaszki (góra-dół) i piecz przez kolejne 10-15 minut.
500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w tym czasie w pozostałych 200 ml mleka wymieszaj budynie. Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Odstaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Na koniec dodaj kakao. Po spróbowaniu kremu możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru lub dodać więcej kakao.
Upieczone blaty ciasta przełóż kremem kakaowym. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na cała noc. Przed podaniem posyp kakao i udekoruj ulubionymi owocami (opcjonalnie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1028
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.