Kakaowa karpatka

decomorreno
Kakaowa karpatka

0

4 / 5

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

20 dek. kakao decomorreno

150 g mąka pszenna tortowa lubella

250 woda

125 g masło

4 szt. jaja l

1 szcz. sól

700 mleko

250 g masło

0.50 szkl. cukier puder

2 szt. budyń waniliowy

30 g kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Kakao, mąkę oraz szczyptę soli wymieszaj razem. W garnku zagotuj wodę oraz masło. Wsyp suche składniki i mieszaj drewnianą łyżką przez około 2-3 minuty. Ciasto po tym czasie odklei się od brzegów garnka, stanie się lśniące. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Rozgrzej piekarniki 180ºC.

2

Dodawaj do ciasta po jednym jajku, miksując dokładnie. Ciasto rozłóż na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, następnie zamień blaszki (góra-dół) i piecz przez kolejne 10-15 minut.

3

500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w tym czasie w pozostałych 200 ml mleka wymieszaj budynie. Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Odstaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Na koniec dodaj kakao. Po spróbowaniu kremu możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru lub dodać więcej kakao.

4

Upieczone blaty ciasta przełóż kremem kakaowym. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na cała noc. Przed podaniem posyp kakao i udekoruj ulubionymi owocami (opcjonalnie).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły