Kakaowa Babka Wielkanocna
decomorreno
0
5 / 3
0
Prosty przepis na szybką, wilgotną babkę intensywnie kakaową z polewą. Przepis będzie idealny zarówno na Babkę Wielkanocną, ale również jako standardowa babka na niedzielne popołudnie do kawy.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szt sól
150 gr czekolada gorzka
1 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka masło
4 łyżka cukier puder
2 łyżka mleko uht 3,2%
300 gr mąka pszenna tortowa lubella
70 gr kakao decomorreno
250 gr masło
300 gr cukier
4 szt jaja kurze całe
300 gr maślanka
Przygotowanie
Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką brzegi, nadmiar wysyp. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sodę i sól. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj następnie jajka i ubij. Powoli miksując dosypuj na przemian suche składniki i maślankę. Na koniec dodaj kawałki czekolady. Przełóż ciasto do formy i piecz w 200 stopniach przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie sucha.
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy. Jako polewy możesz użyć jednej tabliczki domowej czekolady wykonanej z naszego przepisu- Domowa czekolada mleczna z pistacjami, bądź przygotować klasyczną polewę kakaową. Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło i dodać do niego kakao, cukier puder i mleko.