Kakaowa Babka Wielkanocna

decomorreno
Kakaowa Babka Wielkanocna

0

5 / 3

Prosty przepis na szybką, wilgotną babkę intensywnie kakaową z polewą. Przepis będzie idealny zarówno na Babkę Wielkanocną, ale również jako standardowa babka na niedzielne popołudnie do kawy.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. sól

150 g czekolada gorzka

1 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka masło

4 łyżka cukier puder

2 łyżka mleko uht 3,2%

300 g mąka pszenna tortowa lubella

70 g kakao decomorreno

250 g masło

300 g cukier

4 szt. jaja kurze całe

300 g maślanka

Przygotowanie


1

Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką brzegi, nadmiar wysyp. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sodę i sól. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj następnie jajka i ubij. Powoli miksując dosypuj na przemian suche składniki i maślankę. Na koniec dodaj kawałki czekolady. Przełóż ciasto do formy i piecz w 200 stopniach przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie sucha.

2

Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy. Jako polewy możesz użyć jednej tabliczki domowej czekolady wykonanej z naszego przepisu- Domowa czekolada mleczna z pistacjami, bądź przygotować klasyczną polewę kakaową. Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło i dodać do niego kakao, cukier puder i mleko.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły