Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie zwieńczony straciatellą

Lubella
Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie zwieńczony straciatellą

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na wyjątkowy sernik, który zaskoczy nie tylko smakiem, ale też wyglądem? Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie z warstwą straciatelli to doskonały wybór! Kremowa, gładka masa serowa z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej, połączona z kruchym, czekoladowym spodem i lekką, śmietanową pianką z gorzką czekoladą idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, rodzinne spotkania czy po prostu jako deser do kawy. Pokochają go zarówno miłośnicy klasycznych serników, jak i fani nowych, oryginalnych połączeń smakowych.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód kakaowy

150 g mąka pszenna lubella

3 łyżecz. kakao decomorreno

80 g masło

2 szt. żółtka

Masa serowa

1 kg twaróg sernikowy

100 g masło

100 g cukier puder

3 szt. jaja

3 łyżka mąka pszenna lubella

400 g masa kajmakowa

Warstwa straciatella

400 ml śmietanka 30%

3 łyżecz. żelatyna

1 łyżka cukier puder

50 g gorzka czekolada starta

Wierzch

50 g gorzka czekolada starta

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania spodu. W misce umieść mąkę, kakao, masło oraz żółtka. Zagnieć szybko kruche ciasto – tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.

2

Po schłodzeniu wylep ciastem dno tortownicy (średnica około 24 cm), wcześniej natłuszczonej masłem. Całość ponownie schłodź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

3

W międzyczasie przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, aż masa będzie jednolita. Następnie wmiksuj masę kajmakową.

4

Dodaj mąkę pszenną i zacznij stopniowo dodawać twaróg – najlepiej po 2–3 łyżki na raz – za każdym razem dokładnie miksując. Gotowa masa powinna być kremowa i gładka.

5

Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45–50 minut – do momentu, aż środek będzie sprężysty, ale lekko ścięty. Po upieczeniu pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia, najlepiej w uchylonym piekarniku.

6

Przygotuj warstwę straciatella. Żelatynę zalej 3–4 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

7

W osobnej misce ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlej cienkim strumieniem letnią, ale płynną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Następnie dodaj startą (lub bardzo drobno posiekaną) gorzką czekoladę i delikatnie wmieszaj szpatułką.

8

Gotową warstwę straciatelli wylej na całkowicie wystudzony sernik. Wyrównaj wierzch i posyp dodatkowo startą czekoladą.

9

Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc, by warstwy dobrze się ścięły i smaki przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

511

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły