Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie zwieńczony straciatellą

IzabelaMichalczyk
Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie zwieńczony straciatellą

0

0 / 0

Dla amatorów mega-słodkości :D!

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżeczka kakao decomorreno

80 g masło

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 kg ser twarogowy

100 g masło

100 g cukier puder

3 szt. jaja l

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

400 g gotowa masa kajmakowa

400 śmietanka kremowa 30%

3 łyżeczka żelatyna

1 kost. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny do schłodzenia. Następnie wylepić ciastem tortownicę uprzednio wysmarowaną masłem. Włożyć do lodówki.

2

Miękkie masło zmiksować z cukrem na białą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać masę kajmakową. W kolejnym kroku dodawać mąkę i po łyżce sera twarogowego. Całość zmiksować i wylać na wychłodzone kruche, kakaowe ciasto. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić ciasto do wystudzenia.

3

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy chłodną żelatynę. Dodajemy płatki czekolady i delikatnie mieszamy. Wylewamy na chłodny sernik. Ścieramy drugą połowę czekolady i wstawiamy ciasto do lodówki, do schłodzenia. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły