Kajmakowy sernik na kakaowym spodzie zwieńczony straciatellą
IzabelaMichalczyk
Dla amatorów mega-słodkości :D!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
511
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dla amatorów mega-słodkości :D!
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżecz. kakao decomorreno
80 g masło
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 kg ser twarogowy
100 g masło
100 g cukier puder
3 szt. jaja l
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
400 g gotowa masa kajmakowa
400 śmietanka kremowa 30%
3 łyżecz. żelatyna
1 kostka czekolada gorzka
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny do schłodzenia. Następnie wylepić ciastem tortownicę uprzednio wysmarowaną masłem. Włożyć do lodówki.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na białą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać masę kajmakową. W kolejnym kroku dodawać mąkę i po łyżce sera twarogowego. Całość zmiksować i wylać na wychłodzone kruche, kakaowe ciasto. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić ciasto do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy chłodną żelatynę. Dodajemy płatki czekolady i delikatnie mieszamy. Wylewamy na chłodny sernik. Ścieramy drugą połowę czekolady i wstawiamy ciasto do lodówki, do schłodzenia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
511
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.