Kaczka z pomarańczami i ziołami
kontakt_2
Czasochłonne, ale niewymagające dużego zaangażowania, a przede wszystkim wykwintne i smakowite danie w sam raz na specjalne okazje – poznaj pieczeń z kaczki natartej oliwą i wonnymi ziołami, serwowaną na plastrach świeżej pomarańczy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1812
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czasochłonne, ale niewymagające dużego zaangażowania, a przede wszystkim wykwintne i smakowite danie w sam raz na specjalne okazje – poznaj pieczeń z kaczki natartej oliwą i wonnymi ziołami, serwowaną na plastrach świeżej pomarańczy!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg kaczka cała
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka suszony majeranek
2 łyżecz. papryka słodka w proszku
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. suszony czosnek
3 szczyp. suszony rozmaryn
2 szt. pomarańcza
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Kaczkę natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Wyjąć kaczkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nagrzać piekarnik na 220 stopni.
Włożyć naczynie z kaczką i piec 30 minut, a następnie przykryć i piec 2 godziny- co jakiś czas podlewając kaczkę powstałym sosem.
Odkryć kaczkę i piec jeszcze 10 minut, do ładnego zarumienienia.
Podawać z pomarańczą oraz Ketchupem Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1812
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.