Kaczka z pomarańczami i ziołami

kontakt_2
Kaczka z pomarańczami i ziołami

0

0 / 0

Czasochłonne, ale niewymagające dużego zaangażowania, a przede wszystkim wykwintne i smakowite danie w sam raz na specjalne okazje – poznaj pieczeń z kaczki natartej oliwą i wonnymi ziołami, serwowaną na plastrach świeżej pomarańczy!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg kaczka cała

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka suszony majeranek

2 łyżecz. papryka słodka w proszku

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. suszony czosnek

3 szczyp. suszony rozmaryn

2 szt. pomarańcza

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Kaczkę natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.

2

Wyjąć kaczkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nagrzać piekarnik na 220 stopni.

3

Włożyć naczynie z kaczką i piec 30 minut, a następnie przykryć i piec 2 godziny- co jakiś czas podlewając kaczkę powstałym sosem.

4

Odkryć kaczkę i piec jeszcze 10 minut, do ładnego zarumienienia.

5

Podawać z pomarańczą oraz Ketchupem Kotlin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1812

kcal

Białka

96

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

145

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły