Kaczka z pomarańczami i ziołami
kontakt_2
Czasochłonne, ale niewymagające dużego zaangażowania, a przede wszystkim wykwintne i smakowite danie w sam raz na specjalne okazje – poznaj pieczeń z kaczki natartej oliwą i wonnymi ziołami, serwowaną na plastrach świeżej pomarańczy!
0
0 / 0
Czasochłonne, ale niewymagające dużego zaangażowania, a przede wszystkim wykwintne i smakowite danie w sam raz na specjalne okazje – poznaj pieczeń z kaczki natartej oliwą i wonnymi ziołami, serwowaną na plastrach świeżej pomarańczy!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg kaczka cała
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka suszony majeranek
2 łyżeczka papryka słodka w proszku
2 łyżeczka sól
1 łyżeczka suszony czosnek
3 szcz. suszony rozmaryn
2 szt. pomarańcza
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Kaczkę natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Wyjąć kaczkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nagrzać piekarnik na 220 stopni.
Włożyć naczynie z kaczką i piec 30 minut, a następnie przykryć i piec 2 godziny- co jakiś czas podlewając kaczkę powstałym sosem.
Odkryć kaczkę i piec jeszcze 10 minut, do ładnego zarumienienia.
Podawać z pomarańczą oraz Ketchupem Kotlin.