KACZKA Z JABŁKAMI

kontakt_1
KACZKA Z JABŁKAMI

0

3.8 / 5

Klasyczna, chrupiąca kaczka z jabłkami to jedno z tych dań, które nieustannie dominuje na liście „ulubionych”. Dowiedz się, jakie kulinarne tricki warto zastosować podczas jej przygotowywania.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. kaczka

4 szt. jabłka

1 szt. pomarańcza

0.50 łyżka majeranek

0.50 łyżka tymianek

0.50 łyżka rozmaryn

1 łyżka sól

1 łyżecz. pieprz

6 łyżka oliwa

150 sok tymbark 100% jabłko

Przygotowanie


1

Kaczkę dokładnie umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.

2

Sól, pieprz, majeranek, tymianek i rozmaryn wymieszaj. Mieszanką przypraw natrzyj kaczkę, wewnątrz i na zewnątrz.

3

Jabłka i pomarańczę dokładnie umyj, a następnie przekrój na ćwiartki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Kaczkę nadziej owocami.

4

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej i podsmaż kaczkę z każdej strony. Zakryj folią aluminiową.

5

Piekarnik rozgrzej do 200° C. Piecz przez 2h. Po 1h zdejmij folię aluminiową. Kaczkę polej sokiem jabłkowym. Co kilka minut podlewaj kaczę wytopionym tłuszczem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły