KACZKA Z JABŁKAMI
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![KACZKA Z JABŁKAMI](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6826-1702057963419.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczna, chrupiąca kaczka z jabłkami to jedno z tych dań, które nieustannie dominuje na liście „ulubionych”. Dowiedz się, jakie kulinarne tricki warto zastosować podczas jej przygotowywania.
0
3.8 / 5
Klasyczna, chrupiąca kaczka z jabłkami to jedno z tych dań, które nieustannie dominuje na liście „ulubionych”. Dowiedz się, jakie kulinarne tricki warto zastosować podczas jej przygotowywania.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. kaczka
4 szt. jabłka
1 szt. pomarańcza
0.50 łyżka majeranek
0.50 łyżka tymianek
0.50 łyżka rozmaryn
1 łyżka sól
1 łyżecz. pieprz
6 łyżka oliwa
150 sok tymbark 100% jabłko
Przygotowanie
Kaczkę dokładnie umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
Sól, pieprz, majeranek, tymianek i rozmaryn wymieszaj. Mieszanką przypraw natrzyj kaczkę, wewnątrz i na zewnątrz.
Jabłka i pomarańczę dokładnie umyj, a następnie przekrój na ćwiartki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Kaczkę nadziej owocami.
W naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej i podsmaż kaczkę z każdej strony. Zakryj folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzej do 200° C. Piecz przez 2h. Po 1h zdejmij folię aluminiową. Kaczkę polej sokiem jabłkowym. Co kilka minut podlewaj kaczę wytopionym tłuszczem.