Kaczka Eli z makaronem mini pióra
eli_555
Przygotowałam kaczkę faszerowaną makaronem mini pióra z grzybami, pieczoną w piekarniku.
0
0 / 0
Przygotowałam kaczkę faszerowaną makaronem mini pióra z grzybami, pieczoną w piekarniku.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kaczka cała
200 g makaron pióra lubella
150 g ser żółty gouda
40 g grzyby suszone
2 szt. cebula
8 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sól
1 łyżecz. pieprz czarny
2 łyżka majeranek
Przygotowanie
Przygotowanie kaczki : Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na desce. Do czosnku dodać sól i razem rozetrzeć. Roztarty czosnek wymieszać z majerankiem. Powstałą masą natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić kaczkę w chłodne miejsce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie grzybów : Kapelusze podgrzybków zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na noc. Rano ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Wyjąć grzyby łyżką cedzakową z wywaru i pokroić. Wywar zachować. Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pokrojone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
Przygotowanie makaronu : Makaron mini pióra ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo i odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Przygotowanie farszu : Do makaronu dodać grzyby z cebulą i ser. Składniki farszu przyprawić pieprzem i wymieszać.
Faszerowanie kaczki : Z kaczki usunąć majeranek z czosnkiem i zachować. Kaczkę ciasno nafaszerować farszem. Otwór spiąć wykałaczkami i zasznurować nićmi. Posmarować kaczkę pozostałym olejem.
Pieczenie kaczki : Kaczkę włożyć do brytfanki z rusztem, dodać majeranek z czosnkiem i wlać około pół litra wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Piec kaczkę 120 minut. Usunąć folię i polewać kaczkę wywarem z grzybów. Piec jeszcze kaczkę około godziny, aż się zarumieni. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać. Smacznego !