Kaczka Eli z makaronem mini pióra

eli_555
Kaczka Eli z makaronem mini pióra

0

0 / 0

Przygotowałam kaczkę faszerowaną makaronem mini pióra z grzybami, pieczoną w piekarniku.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kaczka cała

200 g makaron pióra lubella

150 g ser żółty gouda

40 g grzyby suszone

2 szt. cebula

8 łyżka olej rzepakowy

1 łyżka sól

1 łyżecz. pieprz czarny

2 łyżka majeranek

Przygotowanie


1

Przygotowanie kaczki : Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na desce. Do czosnku dodać sól i razem rozetrzeć. Roztarty czosnek wymieszać z majerankiem. Powstałą masą natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić kaczkę w chłodne miejsce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

2

Przygotowanie grzybów : Kapelusze podgrzybków zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na noc. Rano ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Wyjąć grzyby łyżką cedzakową z wywaru i pokroić. Wywar zachować. Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pokrojone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

3

Przygotowanie makaronu : Makaron mini pióra ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo i odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

4

Przygotowanie farszu : Do makaronu dodać grzyby z cebulą i ser. Składniki farszu przyprawić pieprzem i wymieszać.

5

Faszerowanie kaczki : Z kaczki usunąć majeranek z czosnkiem i zachować. Kaczkę ciasno nafaszerować farszem. Otwór spiąć wykałaczkami i zasznurować nićmi. Posmarować kaczkę pozostałym olejem.

6

Pieczenie kaczki : Kaczkę włożyć do brytfanki z rusztem, dodać majeranek z czosnkiem i wlać około pół litra wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Piec kaczkę 120 minut. Usunąć folię i polewać kaczkę wywarem z grzybów. Piec jeszcze kaczkę około godziny, aż się zarumieni. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać. Smacznego !

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2116

kcal

Białka

108

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

167

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły