Jajka w sosie tatarskim

EkspertOdKuchni
Jajka w sosie tatarskim

0

0 / 0

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie z jajkami w roli głównej, koniecznie spróbuj jajek w sosie tatarskim. To doskonała propozycja na oryginalną przystawkę na Wielkanoc. Sprawdzą się również jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa lub innych potraw.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

5 szt. ogórki konserwowe krakus

5 łyżka majonez krakus

1 łyżecz. musztarda stołowa

2 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i odstawić do ostygnięcia.

2

Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć je do miski. Do tego dołożyć majonez, jogurt naturalny i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć sos do lodówki na 30 minut, aby się przegryzł.

3

Gdy sos się przegryzie, wykładamy go na talerz. Jajka przekrawamy na pół i układamy je na sosie. Posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1176

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

142

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły