Jajka w sosie tatarskim
EkspertOdKuchni
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie z jajkami w roli głównej, koniecznie spróbuj jajek w sosie tatarskim. To doskonała propozycja na oryginalną przystawkę na Wielkanoc. Sprawdzą się również jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa lub innych potraw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1176
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne danie z jajkami w roli głównej, koniecznie spróbuj jajek w sosie tatarskim. To doskonała propozycja na oryginalną przystawkę na Wielkanoc. Sprawdzą się również jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa lub innych potraw.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
5 szt. ogórki konserwowe krakus
5 łyżka majonez krakus
1 łyżecz. musztarda stołowa
2 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i odstawić do ostygnięcia.
Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć je do miski. Do tego dołożyć majonez, jogurt naturalny i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć sos do lodówki na 30 minut, aby się przegryzł.
Gdy sos się przegryzie, wykładamy go na talerz. Jajka przekrawamy na pół i układamy je na sosie. Posypujemy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1176
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.