Jajka po szkocku
Lubella
Jajka po szkocku, znane również jako jaskółcze gniazda, to nic innego jak jajka ugotowane na twardo, które są obtaczane w mięsie mielonym, a następnie panierowane w bułce tartej i smażone na złocisty kolor. To idealny wybór na wielkanocny stół lub obiad. Chrupiące jajka idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jajka po szkocku, znane również jako jaskółcze gniazda, to nic innego jak jajka ugotowane na twardo, które są obtaczane w mięsie mielonym, a następnie panierowane w bułce tartej i smażone na złocisty kolor. To idealny wybór na wielkanocny stół lub obiad. Chrupiące jajka idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ziemniaków i surówki.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 szt. jajka kurze
500 g łopatka wieprzowa mielona
100 g mąka pszenna lubella
100 g bułka tarta
1 szt. cebula
1 szt. sól
1 łyżka musztarda
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. czosnek granulowany
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo i obrać.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami oraz cebulą. Podzielić na 4 równe części.
Mięso rozpłaszczyć na dłoni. Na środku położyć jajko i obkleić mięsem, formując kulę.
W miseczce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. W dwóch osobnych miseczkach umieścić mąkę oraz bułkę tartą.
Uformowane mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.