Jajka po szkocku

Lubella
Jajka po szkocku

0

0 / 0

Jajka po szkocku, znane również jako jaskółcze gniazda, to nic innego jak jajka ugotowane na twardo, które są obtaczane w mięsie mielonym, a następnie panierowane w bułce tartej i smażone na złocisty kolor. To idealny wybór na wielkanocny stół lub obiad. Chrupiące jajka idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ziemniaków i surówki.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

5 szt. jajka kurze

500 g łopatka wieprzowa mielona

100 g mąka pszenna lubella

100 g bułka tarta

1 szt. cebula

1 szt. sól

1 łyżka musztarda

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. czosnek granulowany

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Jajka ugotować na twardo i obrać.

2

Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę.

3

Mięso mielone wymieszać z przyprawami oraz cebulą. Podzielić na 4 równe części.

4

Mięso rozpłaszczyć na dłoni. Na środku położyć jajko i obkleić mięsem, formując kulę.

5

W miseczce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. W dwóch osobnych miseczkach umieścić mąkę oraz bułkę tartą.

6

Uformowane mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.

7

Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły