Jajka nadziewane białą kiełbasą

Krakus

Szukasz oryginalnej przystawki na wielkanocny stół? Jajka nadziewane białą kiełbasą to tradycyjna, a zarazem nietuzinkowa propozycja, która zachwyci Twoich gości! Kremowe żółtka połączone z aromatyczną białą kiełbasą, chrzanem, majonezem, jogurtem i natką pietruszki tworzą smaczne nadzienie, które doskonale komponuje się ze smakiem jajek. To proste i efektowne danie świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako pyszna przekąska na różne okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz oryginalnej przystawki na wielkanocny stół? Jajka nadziewane białą kiełbasą to tradycyjna, a zarazem nietuzinkowa propozycja, która zachwyci Twoich gości! Kremowe żółtka połączone z aromatyczną białą kiełbasą, chrzanem, majonezem, jogurtem i natką pietruszki tworzą smaczne nadzienie, które doskonale komponuje się ze smakiem jajek. To proste i efektowne danie świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako pyszna przekąska na różne okazje.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
200 g biała kiełbasa parzona
2 łyżecz. chrzan krakus
2 łyżka majonez
2 łyżecz. jogurt naturalny
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Jajka włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 8 minut. Wystudzone jajka dzielimy na połowę — razem ze skorupką. Z każdego wydrążamy żółtko.
Białą kiełbasę mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku.
Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy do zmielonej kiełbasy.
Dodajemy chrzan, majonez, jogurt naturalny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na jajka lub nakładamy łyżeczką.
Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.