Jajka nadziewane białą kiełbasą
katarzyna.mon
Nie wyobrażam sobie świąt bez jajek, kiełbasy i chrzanu. Postanowiłam wszystkie te składniki połączyć w jednym daniu. Jak wyszło? Efekt zaskakująco pyszny!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie wyobrażam sobie świąt bez jajek, kiełbasy i chrzanu. Postanowiłam wszystkie te składniki połączyć w jednym daniu. Jak wyszło? Efekt zaskakująco pyszny!!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
200 g biała kiełbasa parzona
2 łyżecz. chrzan krakus
2 łyżka majonez krakus
2 łyżecz. jogurt naturalny
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Jajka włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 8 minut. Wystudzone jajka dzielimy na połowę - razem ze skorupką. Z każdego wydrążamy żółtko.
Białą kiełbasę mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy do zmielonej kiełbasy. Następnie dodajemy chrzan, majonez, jogurt naturalny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na jajka, lub nakładamy łyżeczką. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
1
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.