Jajka nadziewane białą kiełbasą

Krakus
Jajka nadziewane białą kiełbasą

0

0 / 0

Szukasz oryginalnej przystawki na wielkanocny stół? Jajka nadziewane białą kiełbasą to tradycyjna, a zarazem nietuzinkowa propozycja, która zachwyci Twoich gości! Kremowe żółtka połączone z aromatyczną białą kiełbasą, chrzanem, majonezem, jogurtem i natką pietruszki tworzą smaczne nadzienie, które doskonale komponuje się ze smakiem jajek. To proste i efektowne danie świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako pyszna przekąska na różne okazje.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

200 g biała kiełbasa parzona

2 łyżecz. chrzan krakus

2 łyżka majonez

2 łyżecz. jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka natka pietruszki

Przygotowanie


1

Jajka włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 8 minut. Wystudzone jajka dzielimy na połowę — razem ze skorupką. Z każdego wydrążamy żółtko.

2

Białą kiełbasę mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku.

3

Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy do zmielonej kiełbasy.

4

Dodajemy chrzan, majonez, jogurt naturalny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5

Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na jajka lub nakładamy łyżeczką.

6

Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

121

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły