Jajka na wiosenny sposób
agf
Jajka, które w takiej formie podania prezentują się bardzo ciekawie na wielkanocnym stole. Do tego zaskakują nieoczekiwanym, orzeźwiającym i pełnym wiosny smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jajka, które w takiej formie podania prezentują się bardzo ciekawie na wielkanocnym stole. Do tego zaskakują nieoczekiwanym, orzeźwiającym i pełnym wiosny smakiem.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
6 plaster szynka wędzona
0.50 szt. ogórki konserwowe krakus
6 łyżka majonez krakus
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Jajka gotujemy w skorupkach na twardo. Po ostudzeniu obieramy.
Odcinamy czubek jajka, a potem łyżeczką/nożem wydrążamy środek żeby została sama otoczka z białka. (Najbardziej czasochłonna i precyzyjna część).
Część wydrążoną z jajek bardzo drobno siekamy i wkładamy do miski. W drobną kostkę kroimy też grube plastry szynki, szczypiorek cienki i pół małego ogórka. Dodajemy majonez, sól, pieprz, całość mieszamy.
Faszerujemy taką masą jajka, robiąc też spory czubek z farszu i obficie dekorujemy zielono-różowymi kiełkami rzodkiewki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
303
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.