Jajka marynowane w burakach z pastą awokado

EwelinaPedzikowska
Jajka marynowane w burakach z pastą awokado

0

5 / 1

Jajka na twardo, zamarynowane w buraku, faszerowane masą z awokado i posypane świeżą rzeżuchą z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

1 szt. awokado

1 łyżecz. sok z cytryny

1 pęcz. rzeżucha

1 szczyp. sól, pieprz

50 ocet jabłkowy

125 koncentrat barszczu czerwonego krakus

50 woda

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Do garnka wlać ocet, koncentrat, wodę i zagotować. Następnie dodać cukier, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

2

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka przełożyć do miseczki, zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie jajka osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.

3

Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, skórki i pokroić na mniejsze części. Następnie skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Gotowy farsz z awokado umieścić w szprycy i udekorować połówki jajek. Wierzch posypać świeżą rzeżuchą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły