Jajka marynowane w burakach z pastą awokado
EwelinaPedzikowska
Jajka na twardo, zamarynowane w buraku, faszerowane masą z awokado i posypane świeżą rzeżuchą z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jajka na twardo, zamarynowane w buraku, faszerowane masą z awokado i posypane świeżą rzeżuchą z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
1 szt. awokado
1 łyżecz. sok z cytryny
1 pęcz. rzeżucha
1 szczyp. sól, pieprz
50 ocet jabłkowy
125 koncentrat barszczu czerwonego krakus
50 woda
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Do garnka wlać ocet, koncentrat, wodę i zagotować. Następnie dodać cukier, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka przełożyć do miseczki, zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie jajka osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.
Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, skórki i pokroić na mniejsze części. Następnie skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy farsz z awokado umieścić w szprycy i udekorować połówki jajek. Wierzch posypać świeżą rzeżuchą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.