Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

maspexdigital
Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

1

5 / 2

Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać jajka to koniecznie sprawdź nasz przepis na jajka faszerowane z bekonem i żurawiną. Jajka ugotuj na twardo, bekon podsmaż na patelni. Żółtka wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą, by otrzymać gładki krem, którym następnie wypełnij białka jajek. Całość udekoruj czerwonym pieprzem, bekonem oraz żurawiną Łowicz. Faszerowane jajka z bekonem i żurawiną są już gotowe!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. jaja l

1 łyżka majonez

2 łyżka jogurt grecki

8 szt. bekon plastry

1 opak. żurawina łowicz

1 szczyp. pieprz czerwony

1 pęcz. świeży tymianek

Przygotowanie


1

Plastry bekonu smażymy na patelni do naleśników na chrupiące chipsy. Podczas smażenia plastry często przewracamy z jednej strony na drugą, pilnując, aby bekon się nie przypalił. Przekładamy chipsy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek.

3

Kroimy w poprzek na pół, pamiętając o tym, aby odciąć od dołu czubki jajek (jajka będą wówczas stabilnie stały). Bardzo delikatnie wyjmujemy żółtka i przecieramy je przez małe sitko.

4

Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, musztardę. Mieszamy wszystko dokładnie na gładki krem.

5

Białka jajka myjemy i suszymy. Wypełniamy białka jajek kremem z żółtek, np. przy pomocy rękawa cukierniczego.

6

Dekorujemy czerwonym pieprzem, pełną owoców żurawiną Łowicz oraz chrupiącym chipsem bekonu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

464

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły