Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

maspexdigital
Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

1

5 / 2

Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać jajka to koniecznie sprawdź nasz przepis na jajka faszerowane z bekonem i żurawiną. Jajka ugotuj na twardo, bekon podsmaż na patelni. Żółtka wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą, by otrzymać gładki krem, którym następnie wypełnij białka jajek. Całość udekoruj czerwonym pieprzem, bekonem oraz żurawiną Łowicz. Faszerowane jajka z bekonem i żurawiną są już gotowe!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. jaja l

1 łyżka majonez

2 łyżka jogurt grecki

8 szt. bekon plastry

1 opak. żurawina łowicz

1 szcz. pieprz czerwony

1 pęcz. świeży tymianek

Przygotowanie


1

Plastry bekonu smażymy na patelni do naleśników na chrupiące chipsy. Podczas smażenia plastry często przewracamy z jednej strony na drugą, pilnując, aby bekon się nie przypalił. Przekładamy chipsy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek.

3

Kroimy w poprzek na pół, pamiętając o tym, aby odciąć od dołu czubki jajek (jajka będą wówczas stabilnie stały). Bardzo delikatnie wyjmujemy żółtka i przecieramy je przez małe sitko.

4

Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, musztardę. Mieszamy wszystko dokładnie na gładki krem.

5

Białka jajka myjemy i suszymy. Wypełniamy białka jajek kremem z żółtek, np. przy pomocy rękawa cukierniczego.

6

Dekorujemy czerwonym pieprzem, pełną owoców żurawiną Łowicz oraz chrupiącym chipsem bekonu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły